Elisa Tollet, 50, on yrittänyt pitkään perustaa ratsastuskoulua Itä-Helsinkiin – Vuosaaresta piti perääntyä 10 vuoden jälkeen: Nyt hänellä on yksi kysymys kaupungille

Suhtautuuko Helsingin kaupunki nuivasti ratsastusmahdollisuuksien lisäämineen, koska kyseessä on "vain" tyttöjen harrastus? ihmettelee espoolaisyrittäjä.

Elisa Tolletilla, 50, on karvaita kokemuksia myttyyn menneistä hankkeista Itä-Helsingissä. Hän on yrittänyt toteuttaa ratsastusopetusta antavan koulun Vuosaareen ja myöhemmin Kivikkoon, mutta Helsingin kaupunki ei ole ollut hankkeille myötämielinen.

– Jo yli kymmenen vuotta sitten aloimme katsella sopivaa aluetta Vuosaaresta, jonne koulun voisi perustaa. Sellainen löytyikin täyttömäen alueelta, mutta ratsastuskeskuksen suunnitelmien valmistuttua HSY ilmoitti, että mäen rakentamisen aikainen rekkaralli tekisi paikasta liian vaarallisen, espoolainen Tollet kertoo.

Rakennuslupaa ei siis herunut.

– Täyttömäen valmistumisen jälkeen rakennuslupaa haettiin uudelleen, mutta sitten Helen kaatoi suunnitelmat. Helenin mukaan syy oli alueelle rakennettava huoltotunneli.

Huoltotunnelia ei rakennettu, mutta ratsastuskoulukaan ei edelleenkään saanut perustamislupaa.

Tollet yritti vielä uudelleen, mutta tällä kertaa Museovirasto torppasi hankkeen – nyt syynä olivat ensimmäisen maailmansodan aikaiset suojellut juoksuhaudat. Alueelta on myös löytynyt suojeltua kaviorahkasammalta, joka on lopullisesti haudannut suunnitelmat.

Viiden hehtaarin tontille mahtuisi yli 40 hevosta.

Elisa Tollet on pyytänyt kaupungin kaavoittajaa etsimään ratsastuskoulutoiminnalle korvaavaa tonttia, mutta mitään ei edelleenkään ole tapahtunut.

– Kaupungilla ei yksinkertaisesti ole tahtoa auttaa tällaisen hankkeen läpiviemisessä. Tieto ei liiku eri virastojen välillä, eikä neuvoja saa kaivamallakaan, Tollet kritisoi.

Kaikesta huolimatta hän ei ole luovuttanut, vaan on kääntänyt katseensa Kivikkoon.

– Kivikon liikuntapuisto olisi toinen tähän tarkoitukseen sopiva paikka. Ratsastuskoulu voisi tehdä yhteistyötä Kontulan, Kivikon ja Kurkimäen nuorisotalon ja koulujen kanssa ja tarjota alueen lapsille kokonaan uusia harrastusmahdollisuuksia, Tollet suunnittelee.

Jos ratsastuskoulu rakennettaisiin alueelle, se vaatisi tilaa talleineen ja kenttineen kolmesta viiteen hehtaaria. Esimerkiksi viiden hehtaarin tontille mahtuisi yli 40 hevosta, ja viikoittaisia harrastuspaikkoja olisi kaikkiaan noin 500.

Itä-Helsingin kiinnostavuus kasvaisi Tolletin mukaan ratsastuskouluhankkeen myötä varmasti.

– Kivikko olisi erinomainen paikka myös siksi, että sinne pääsee mainiosti julkisen liikenteellä. Se siis loisi tasa-arvoa ratsastajien kesken.

Tollet huomauttaa myös, että esimerkiksi Husin lasten- ja nuortenpsykiatrian ratsastusterapiaa annetaan Lohjalla saakka. Se ei tue palvelun saavutettavuutta helsinkiläisnuorille.

Suomen ratsastajainliiton mukaan Suomessa on noin 160 000 harrastajaa. Lähes joka viides 10–18-vuotias tyttö harrastaa ratsastusta.

Elisa Tolletilla on nyt oma ratsastuskoulu Espoonkartanossa, jossa käyvistä noin 96 prosenttia on tyttöjä.

– Tulee mieleen se, että Helsingin kaupunki suhtautuu ratsastuskouluhankkeeseen näin nuivasti sen vuoksi, että ratsastaminen on 'vain' tyttöjen suosima harrastus. Sellainen asenne ei ainakaan lisää lasten ja nuorten tasa-arvoista kohtelua, Tollet pohtii.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut