Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Sieltä ei lähdetä lomille” – Palomies Janne, 39, on entinen taistelusukeltaja joka otti merirosvoja kiinni Somaliassa, nyt hänet nähdään kouluttajana uutuussarjassa

Palomieheksi neljä vuotta sitten valmistuneen Janne Lehtosen, 39, aikaisempi työ oli täynnä vaaroja.

Palomies–ensihoitaja Janne Lehtosen, 39, työvuoro on juuri päättynyt Erottajan pelastusasemalla. Takana on 24-tuntinen työvuoro.

– Vuoro oli melko rauhallinen. Päivällä kävimme sukeltamassa Clarionin edustalla. Vuosittaisia testisukelluksia, summaa vuoroa Lehtonen, joka valmistui palomieheksi vasta vuonna 2018 ja vuotta myöhemmin ensihoitajaksi ja toimii pelastuslaitoksella nyt myös pelastussukeltajana.

Erottajan pelastusasemalla Lehtonen työskentelee aikaisemmasta työurastaan johtuen. Asemalle on keskittynyt Helsingin pelastuslaitoksen pelastussukellus. Lehtonen työskenteli 13 vuotta puolustusvoimien taistelusukeltajana terrorismin vastaisessa yksikössä.

– Tämä ammattiyksikkö harjoittelee ulkomaan operaatioihin, antaa kansallista puolustusta ja poliisille vaativaa virka-apua yhdessä poliisin karhuryhmän kanssa. Kouluttauduin myös tarkka-ampujaksi.

Majuri Jone, 64, palasi rintamalta Ukrainasta: Tulitus, miinakentät, ansalangat ja ilmassa väijyvät dronet aiheuttivat jatkuvan hengenvaaran – "Vihollisissa oli paljon nuoria poikia, jotka tuskin ymmärsivät, että heidät oli viety raakaan sotaan"

Työt pitivät sisällään erilaisia kiinniottotehtäviä ja selviytymisharjoituksia, joita tehtiin yhdessä muun muassa Nato-maiden kanssa.

– Yksi selviytymisharjoitus oli, että lähdimme Lappiin kylmiin olosuhteisiin. Rakensimme itse majoituksia, metsästimme ja teimme riistasta ruokaa.

Kaksi kertaa mies oli pidempiä aikoja Afganistanissa ja kerran Somaliassa.

Operaatiot kestivät tavallisesti 4–6 kuukautta. Työ oli fyysisesti, mutta erityisesti henkisesti raskasta. Tehtävän päättymistä seurasi purku- ja palautumisjakso ensin paikan päällä.

– Suomessa oli vielä yksikön oma purkutilaisuus ja psykologin tapaamisia, joissa omia tunteita käytiin läpi.

Työtehtävät veivät mielenkiintoisiin, mutta myös vaarallisiin tilanteisiin, joissa joutui välillä pelkäämään oman turvallisuutensa ja henkensä puolesta.

– Se on täysin oma maailmansa. Sieltä ei lähdetä lomille.

Extreme-lajien harrastajat haluavat viedä itsensä äärirajoille – "Kerran sain viisi tikkiä takaraivoon, kun paiskauduin pää edellä koralliriuttaan", Balilla surffaava Panu, 32, sanoo

Viime syksynä Lehtonen palasi hetkeksi vanhan työnsä pariin osallistuessaan pian Nelosella nähtävään Erikoisjoukot-sarjaan. Julkisuudesta tunnettuja kilpailijoita koetellaan ohjelmassa äärirajoille tehtävissä, jotka vastaavat puolustusvoimien erikoisjoukkojen pääsykokeita.

Lehtonen toimii ohjelman pääkouluttajana. Hän sanoo, ettei pidä tehtäviä maallikoille liian rankkoina. Ohjelmaan osallistunut entinen hiihtäjä Sami Jauhojärvi on kritisoinut tehtäviä aiemmin Ilta-Sanomissa. Rap-artisti James Nikander eli Musta Barbaari kertoi Iltalehdessä joutuneensa kohtaamaan ohjelmassa pahimman pelkonsa eli vesipelon.

– Itse ajattelen, että ihmisen elämään kuuluu välillä tuntea rankkoja asioita. Kaikki vastoinkäymiset eivät ole niin pahoja, etteikö niitä pystyisi käsittelemään tai pelkoja, joita ei pystyisi voittamaan. Toivottavasti tämä myös motivoi ihmisiä, Lehtonen kuittaa.

Ohjelmassa nähdään tiukkailmeisiä kouluttajia, kuten maailmallakin nähtyyn ohjelmaformaattiin kuuluu. Siviiliminä on ystävällinen ja rauhallinen.

Myös erikoisjoukkojen pääsykokeissa fyysinen ja henkinen jaksaminen viedään äärimmilleen.

– Kun jaksaminen menee tietyn rajan yli, se aiheuttaa juuri sellaisia tunteita, joita sarjan kautta tulee esille. Itse toki tiedän, mitä jokaisella testillä haetaan.

Työssään ammattisotilaana Lehtosta kiinnosti erityisesti itsensä haastaminen.

– Se ei ole vain kurjuuden maksimointia, vaan siellä oppi myös todella paljon.

Lehtosen omia ääritilanteita ovat olleet 18 merirosvon kiinniottaminen Somaliassa ja oman ryhmän osuminen ajaessa Afganistanissa tienvarsipommiin, jonka seurauksena kolme työtoveria loukkaantui.

– Siinä työssä täytyy olla tietynlainen fokus päällä. Kun lähdetään tekemään töitä, silloin ei pakitella. Perhe oli aina välillä mielessä, mutta oli pakko keskittyä työn tekemiseen. Muuten mistään ei tule mitään, kahden lapsen isä sanoo.

Puolustusvoimilta Lehtonen lähti vuonna 2015 ja kokeili välissä muutama vuoden siviiliturvallisuusalaa.

– Löysin yllättäen itseni jälleen Afganistanista ja Somaliasta. Tein ulkoministeriölle diplomaattiturvaa suomalaisessa turva-alan yrityksessä.

Palomiehen ammattiin Lehtonen päätyi neljä vuotta sitten perhesyistä. 18- ja 11-vuotiaiden lasten isänä ammattisotilaan uraa pitkine poissaoloineen oli vaikea yhdistää.

– Itselläni pisin aika Somaliassa on ollut kuusi kuukautta. Se tuntui pitkältä ajalta, kun samaan aikaan kotona oli kaksi lasta.

Entä mitä taistelusukeltajalta vaaditaan?

– Aika paljon. Testit ovat pitkiä ja haastavia. Siihen uusi ohjelmakin perustuu. Siinä haetaan ihmisestä erilaisia ominaisuuksia. Pelkoja ja kammoja ei voi olla.

"Muistan yhden tapauksen, jossa henkilö piti hakea pois nostolavalla" – Palomieheksi pyrkivällä ei saa olla työhön vaikuttavia fobioita: näin niitä testataan valintakokeessa

Fyysisen kunnon on oltava hyvä.

– Se on kaiken edellytys. Henkilöstä täytyy saada kaikki irti lyhyessä ajassa. Silloin ihminen rasitetaan äärimmilleen. Sen jälkeen aletaan testata henkistä puolta.

Esimerkiksi testeissä taistelusukeltajaksi joutuu sukeltamaan pimeässä vedessä.

– Ne joilla pää ei kestä, ovat väärässä paikassa. Se punnitaan testien tai erikoisjoukkokoulutuksen aikana. Jos pää ei kestä testeissä, se ei kestä myöskään operaatioissa. Kaikki erikoisoperaatiot täytyy saattaa loppuun.

Puolustusvoimien erikoisjoukkoihin voi hakea kuka tahansa. Koulutukseen hakeudutaan taistelusukeltaja- tai laskuvarjojääkäri-koulutuksen jälkeen. Erikoisjoukkokoulutus kestää vuoden. Sen jälkeen koulutuksia on säännöllisesti.

– Erikoisjoukoissa kaikki ovat omistautuneet työhönsä kuin jääkiekkomaajoukkue. Joka päivä täytyy olla vähän parempi. Itse en ainakaan halua olla se, jonka takia tehtävä jää tekemättä.

Rokotuksista kieltäytynyt palomies Janne, 51, siirrettiin toisiin tehtäviin – "Olen työskennellyt Itä-Helsingissä ikään kuin pahimmalla alueella, mutta en hirveästi ole nähnyt työssäni koronaa missään"

Pelastuskoulutus jatkuu Jätkäsaaressa sittenkin – sisäministeri Ohisalo myöntämästään toimiluvasta: "Ilman ammattitaitoisia pelastajia asemat eivät paranna palveluita"

Seksikauppa selvitti Suomen kiihottavimmat ammatit – Nainen, 37: "Takoo vasaralla menemään"

Laulava palomies Jontte Valosaari rakentaa nyt ekotaloa metsämaisemiin – "En lähtisi täältä edes kauppaan, ellei ole pakko"