Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eetu, 16, on viettänyt oppitunteja yksin käytävällä – äiti turhautui erityisen tuen puutteeseen koulussa: "Väärin on se, että näillä nuorilla on vahvuuksia, joita ei haluta hyödyntää"

Yhdeksättä luokkaa käyvä Eetu, 16, on viettänyt useita koulutunteja yksin käytävällä. Eetun äidin mukaan eristämistä on käytetty, koska Eetulle ei ole ollut tarjolla hänen tarvitsemaansa erityistä tukea luokassa, ja koska hän ei ole pystynyt opiskelemaan muiden tahtiin.

– Melkein koko viime syksy meni luokan ulkopuolella. Siellä olisi pitänyt tehdä itsenäisesti tehtäviä, äiti kertoo.

Eetulla on diagnosoitu autismin kirjon piirteitä ja hänellä on puutteita oman toiminnan ohjauksessa.

Se voi näkyä vaikkapa siten, että Eetu ei saa tunnilla otetuksi kirjoja repusta – tai kotona tärkeitä koulusta lähetettyjä lappuja. Sosiaalisissa tilanteissa tunteiden tunnistaminen voi olla hankalaa.

Luukas, 16, vammautui vakavasti vauvana: Omaishoitajana toimivalle äidille maksetaan 423 e/kk – "Haluamme pitää hänet kotona niin kauan kuin pystymme"

Äiti sanoo, että on taistellut lapsensa puolesta tämän esikouluiästä asti. Täyttänyt lukemattomia hakemuksia, hakenut lääkärilausuntoja, kirjelmöinyt opetustoimeen asti. Edes erityisen tuen päätöstä Eetulle ei ole saatu.

– Älykkyydestä ei ole kyse. Eetulla on tietyt omat haasteet, mutta hänen pitäisi selvitä samasta oppimäärästä kuin muidenkin, hyvin vähäisellä tuella, toteaa äiti, joka on poikansa omaishoitaja.

Välillä Eetun luokassa käy koulunkäyntiavustaja, mutta hänen huomiotaan tarvitsee usea oppilas.

– Erityisopettajan tunteja Eetulla on 1–2 viikossa. Eihän se riitä, sanoo äiti, joka on huolissaan peruskoulun päättävän pojan tulevaisuudesta.

Jos opiskelupaikkaa tai suunnitelmaa ei ole yläasteen jälkeen, voidaan nuoresta tehdä jopa lastensuojeluilmoitus – Näin monesta se tehtiin viime vuonna Helsingissä

Eetu kertoo puhelimessa toimittajalle, että haluaisi lukioon. Mutta ei enää oman asuinalueensa lukioon Helsingissä.

– Ei kiinnosta enää, sanoo Eetu, joka kertoo, että häntä on koulussa kiusattu pitkään.

Äiti pelkää, että pohja lukioon jää liian heikoksi, sillä Eetu on ysiluokalla saanut numeroita aineista, joissa puuttuu suorituksia ja kokeita.

Äidin mielestä arvosanoja annetaan heppoisin perustein. Hän epäilee syyksi sitä, että näin koulu saa pestyä kätensä ja siirrettyä vastuun muualle. Oppivelvollisuus jatkuu nykyisin 18-vuotiaaksi.

– Ja luokallehan ei enää nykyään jätetä ketään, äiti toteaa, joka on sitäkin vaihtoehtoa pohtinut ja ehdottanut koululle.

Äiti ei kiertele sitä, että on koulun näkemyksen mukaan ”hankala vanhempi”. Mutta ilman aktiivista yhteydenpitoa kouluun hän ei omien sanojensa mukaan tietäisi pojan tilanteesta mitään.

– Ala-asteella yleensä aina keväällä sain soiton, että Eetu ei ole pärjännyt koulussa. Siis siinä vaiheessa, kun oli enää muutama viikko jäljellä, kuvailee äiti arvostetun alueen kouluja.

Perhe on hankkinut tukea myös omalla rahalla. Eetulle palkattiin tuutori auttamaan kouluhommissa.

– Eetu nautti, kun pääsi eteenpäin opiskelussa.

"Kannelmäen mallia" viedään koko Helsinkiin – tavoitteena saada päättötodistus jokaiselle koululaiselle

Äiti kuvailee tunnelmiaan välillä jopa epätoivoisiksi. Illat, viikonloput ja lomat menevät rästiin jääneiden koulutehtävien parissa. Lisäksi ovat muun muassa Eetun kuntoutuskäynnit.

– Väärin on se, että näillä nuorilla on vahvuuksia, joita ei haluta hyödyntää. Avustaja Eetulle olisi tullut halvemmaksi kuin se, että työnnetään nuori vaikka eläkkeelle, äiti tiivistää.

– En halua eläkkeelle, huutaa Eetu väliin.

Äiti rauhoittelee, että näin ei ole käymässä. Taistelua jatketaan.

Eetun nimi on muutettu.

Koulukiusattu Nicholas, 20, tatuoi jalkaansa suden muistuttamaan menneestä – "Pikkuhiljaa löysin itseni ja hyväksyin erityisyyteni"

Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat jäävät syrjään

Kuntoutuskoira Banksie rauhoittaa pelkällä läsnäolollaan – Saattaa tulla pelkäävän asiakkaan mukana jopa hammaslääkäriin

Peruskoululaisista jo joka viides saa tehostettua tai erityistä tukea – OAJ: Uudesta mallista tullut säästöautomaatti

Jo joka kuudes peruskoululainen saa voimakasta tukea oppimiseensa – suurin osa poikia

Monen nepsy-lapsen vanhempi on neuvoton yrittäessään auttaa lastaan – "Koko perhe tarvitsee tukea", neuropsykologi Petriina Munck sanoo