Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näiden asuntokohteiden myynti on laskenut alkuvuonna Helsingissä 63,8 % – "Suuri merkitys koko asuntomarkkinoiden toimivuudelle"

Uusien ja vanhojen asuntojen kauppoja on tehty Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tammi–huhtikuun aikana selvästi vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Suurinta muutos on ollut uudisasuntokaupassa. Helsingissä uudiskohteiden myynti on laskenut vuodentakaisesta peräti 63,8 prosenttia, Espoossa 48,6 prosenttia ja Vantaalla 10,5 prosenttia.

– Huhtikuussa asuntokauppojen määrissä tapahtui melkoista pudotusta koko Suomessa. Kauppoja tehtiin 20,1 prosenttia vähemmän viime vuoden huhtikuuhun verrattuna. Helsingissä uusia ja vanhoja asuntoja myytiin huhtikuussa 21,2 prosenttia, Espoossa 25,9 prosenttia ja Vantaalla 21,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, luettelee tiedotteessa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ollaan kuitenkin edellleen plussalla, jos kauppamääriä verrataan kahden vuoden takaisiin lukuihin.

Helsingissä uusien asuntojen kauppamäärä laski tammi–huhtikuussa 63,8 prosenttia ja huhtikuussa pudotusta vuodentakaiseen oli 75 prosenttia. Myös Vantaalla uudisasuntokauppa laski alkuvuonna ja romahti huhtikuussa.

Espoossakin uusia asuntoja on myyty selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Siellä pudotusta tammi–huhtikuussa oli 48,6 prosenttia ja huhtikuussa 32,5 prosenttia.

Myös vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet viime vuodesta.

– Espoossa muutosta vuodentakaiseen on ollut –15,9 prosenttia, Helsingissä -8,1 prosenttia ja Vantaalla -7,2 prosenttia. Pudotus on ollut rajuinta huhtikuussa, Rantanen kertoo.

Rantanen tähdentää, että uudisasuntojen menekillä on vaikutus koko markkinaan.

– Uudisasuntokaupalla on suuri merkitys asuntomarkkinoiden toimivuudelle ja asuntojen kierrolle. Uudisasuntokaupan hiljeneminen jarruttaa aina myös vanhojen asuntojen kauppaa. Pk-seudulla on edelleen pulaa myytävistä kohteista. Käytettyjen suntojen kohdemäärä on noussut, muttei edelleenkään riittävästi vastaamaan kysyntää, toteaa Rantanen.

– Asuntotuotantoa pitäisi jarruttamisen sijaan kiihdyttää entisestään pk-seudulla. Nykyisessä talouden epävarmassa tilanteessakin rakennuttajien tulisi keskittyä pk-seudun asuntomarkkinoiden tulevaisuuden näkymiin. On päivänselvää, että jatkossakin täällä riittää kovaa kysyntää asunnoille, sillä alueen väestön on ennustettu kasvavan 200–300 000 uudella asukkaalla seuraavien vuosikymmenten aikana, muistuttaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti tiedotteessa.

– Peräänkuulutan rakennuttajilta rohkeutta. Uusia rakennushankkeita kannattaisi lähteä nyt toteuttamaan jäädytysten ja parempien aikojen odottelun sijaan. Vanhat asunnot käyvät pk-seudulla edelleen hyvin kaupaksi, kun kauppamääriä verrataan koronapandemiaa edeltäviin vuosiin.