Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uudisasuntojen kauppa romahti pääkaupunkiseudulla – "Ostajat eivät tiedä, mihin suuntaan maailma kehittyy"

Asuntokauppaa on tehty Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tammi–huhtikuun aikana selvästi vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. SP-Koti Oy:n mukaan suurinta romahdus on ollut uudisasuntokaupassa: Helsingissä uudiskohteiden myynti on tilastojen mukaan laskenut vuodentakaisesta 63,8 prosenttia, Espoossa 48,6 prosenttia ja Vantaalla 10,5 prosenttia.

Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo Etelä-Suomen Medialle, että asuntokaupan lukemat ovat jokseenkin samaa tasoa kuin ennen koronakauden alkamista.

– Nyt potentiaaliset asiakkaat ovat tänä vuonna lykänneet päätöksiään, kun ei ole ollut varmuutta mihin suuntaan korona-aika menee ja minkälaisia vaikutuksia sillä mahdollisesti on. Ostajat eivät tiedä, mihin suuntaan maailma kehittyy. Vuokramarkkina oli alkuvuoden ajan oikeastaan täysin jumissa, Mannerberg kuvailee.

Suurinta muutos on ollut uudisasuntokaupassa. Helsingissä uudiskohteiden myynti on tilastojen mukaan laskenut vuodentakaisesta 63,8 prosenttia, Espoossa 48,6 prosenttia ja Vantaalla 10,5 prosenttia SP-Koti Oy:n tiedotteen mukaan.

Toimitusjohtajan mukaan myös tarjonta saattaa olla osittain vääränlaista. Perheet kysyvät koko ajan asuntoja, mutta perheiden tarpeita ei välttämättä huomioida tarjonnassa niin hyvin kuin kysyntää saattaisi olla.

– Rakennetaan kovasti pieniä asuntoja, vaikka isoille perheasunnoille olisi koko ajan tarvetta. Se vaikuttaa myös volyymeihin, Mannerberg sanoo.

Rohkeuden puute näkyy tälläkin sektorilla.

– Uusia rakennushankkeita kannattaisi lähteä nyt toteuttamaan jäädytysten ja parempien aikojen odottelun sijaan. Vanhat asunnot käyvät edelleen hyvin kaupaksi, kun kauppamääriä verrataan koronapandemiaa edeltäviin vuosiin, huomauttaa tiedotteessa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

Uutista muokattu 19.5. kello 8.28: Täsmennetty, että myynnin lasku perustuu SP-Koti Oy:n tiedotteeseen. Otsikosta muokattu verbivalintaa.