Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona on yhä useammin sivulöydös myös teho-osastolla – Puumalainen: Perussairauksien lisäksi korostuu yksi riskitekijä

Koronaepidemia on Suomessa edelleen laskusuunnassa. Sairaaloiden koronapotilasmäärät yhä jyrkemmässä laskusuunnassa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen torstaisessa tilannekatsauksessa.

– Kun potilaita tulee hoitoon, yhä enemmän on niitä, joiden tauti löytyy sairaalaan tullessa sivulöydöksenä.

Myös teho-osaston koronapotilaista yhä useampi on hoidossa muusta syystä.

Puumalainen huomauttaa, että korona voi kuitenkin hidastaa potilaan toipumista. Lisäksi koronapotilas täytyy aina eristää. Siksi koronalla on aina merkitystä, oli se sitten sivulöydös tai päälöydös.

– Perussairauksien lisäksi on yksi riskitekijä, johon kannattaa kiinnittää huomiota, Puumalainen sanoi.

Hän muistutti, että jo varsin varhaisessa vaiheessa epidemiaa teho-osastoilla huomattiin koronapotilaita yhdistävän suuri ylipaino. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Tuija Leino totesi, että ylipainon vaikutusta koronakuolleisuuteen ei ole pystytty arvioimaan, koska potilaan ylipainoa ei näy rekistereissä.

Koronaan on kuollut tänä keväänä erityisesti ikääntyneitä ja hoivakodeissa asuvia, Tuija Leino kertoi.

– Hoivakodeissa henkilöstö on rokotettu ja asukkaat on rokotettu, niissä käytetään maskeja ja huolehditaan käsihygieniasta. Silti omikron on levinnyt.

Leinon mukaan rokotusten teho on kaikkein vanhimmissa ikäluokissa rajallinen. Edelleen kuoleman riski on kuitenkin suurin rokottamattomien vanhusten ryhmässä.

.– Ikääntyneissä on tällä hetkellä paljon hauraita, koska olemme jo parina vuonna säästyneet esimerkiksi influenssan aiheuttamalta ylikuolleisuudelta.

Suomessa varaudutaan nyt siihen, että korona voi ryöpsähtää uudelleen syksyllä.

– Väestössä on vielä paljon ihmisiä, joilla tauti on sairastamatta ja ihmisiä, joilla ei ole rokotuksia, sanoi ylilääkäri Otto Helve THL:sta.

Helve ja Puumalainen muistuttivat, että vaikka rajoituksia on purettu, on edelleen syytä noudattaa aiempia suosituksia.

– Pyydetään noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja jos ollaan sairaita, ei liikuta väkijoukossa, sanoi Helve.

– Maskin käyttö voi edelleen olla tarpeen ja kun mennään vierailulle hoivalaitoksiin, siellä täytyy edelleen kiinnittää paljon huomiota hygieniakäytäntöihin, näki Puumalainen.