Vantaanjoesta kirjan kirjoittanut Hanna Apajalahti vinkkaa parhaat retkikohteet – "Joen voi meloa lähes alusta loppuun"

Vantaanjoki on yli sata kilometriä pitkä. Sen voi meloa laavulla yöpyen.

Siinä hän virtaa. Tänään ja tässä kohtaa rauhallisesti, hieman ujosti.

– Hän on hitaasti lämpenevä, sellainen hieman introvertti-luonne, joka aika-ajoin ryöpsähtää, Hanna Apajalahti analysoi jalkojensa alla virtaavaa Vantaanjokea.

Apajalahti on joen ylittävällä Viikinjyrkän sillalla, Koskelan ja Viikinmäen välissä. Pohjoisen suunnassa joesta nousevat Pikkukosken jylhät kalliot, etelässä joki syöksyy päätepisteeseensä Vanhankaupungin lahteen.

Täällä joen loppupäässä Apajalahti pyöräili, istuskeli ja tuijotteli virtaavaa vettä pari vuotta sitten ja pohti, mistä se saa alkunsa. Apajalahti alkoi etsiä tietoa joesta, sen rantojen elämästä ennen ja nyt, ja kokosi tiedot kirjaksi. Kirjoitusprosessin aikana joki muuttui henkilöksi, häneksi.

Vantaanjoki –opas julkaistiin huhtikuussa. Kirja kertoo noin 100 kilometrin pituisesta joesta, joka saa alkunsa Hausjärveltä Kanta-Hämeestä.

Kirja antaa vinkkejä miten tutustua jokeen niin meloen, hiihtäen kuin esimerkiksi luontokohteita kiertäen. Kirjaan on koottu muun muassa parhaat kalannarrauspaikat, uimarannat sekä komeimmat kosket.

– Joen voi meloa lähes alusta loppuun laavulla yöpyen, Apajalahti vinkkaa.

Lähellä Riihimäen juna-asemaa on hyvä lähtöpaikka. Kantoon kanootin joutuu ottamaan muutaman kerran.

Polkupyörällä joen vartta pääsee hyvin Vanhankaupungin lahdelta aina Vantaankoskelle asti.

Apajalahden suosikkiuimapaikat ovat Pikkukoski ja Tapaninvainion uimaranta.

Kirjaa työstäessään Apajalahti kertoo yllättyneensä siitä, kuinka herttaisia kohteita löytyy läheltä omaa kotia. Hänen suosikkejaan ovat jokivarren luontokohteet.

Historiamatkallekaan ei tarvitse lähteä Reininlaksoon tai Niilin suistolle. Vantaanjoen varrelta löytyy kartanoita. Kivikauden aikaisen jokiuoman seuraaminen johtaa kauas nykyisen joen varrelta.

– Kannattaa lähteä tutustumaan lähellä oleviin kohteisiin.

Entä puuttuuko joen varrelta jotakin? Vantaanjoki-asiantuntijalla ei ole suoraa vastausta.

– Ravintoloita, kahviloita, jäätelökioskeja voisi varmasti olla enemmän, mutta kannattaako Vantaanjokea tuotteistaa enemmän vai ei, en osaa sanoa.

Joen valuma-alueella asuu noin miljoona ihmistä. Introvertin joen herkkä luonne voisi järkkyä, jos kaikki kiinnostuisivat hänestä samanaikaisesti.

Hanna Apajalahti kertoo parhaat retkivinkkinsä yleisötilaisuudessa Viikin kirjastossa tiistaina 31.5. kello 18–19.30

Kuka?

Hanna Apajalahti

Kirjailija. Asuu Käpylässä.

Kirjoittanut Vantaanjoki – Tutkimusmatkailijan opas (SKS Kirjat 2022), Lappi pintaa syvemmältä (Into, 2021) ja Kulttuurimatkailijan Lappi (Into 2017)

Suosikkivuodenaika Vantaanjoella: Juuri tämä aika, kun vaaleanvihreät lehdet puhkeavat ja linnut laulavat.

Suosikkipaikat: Luontokohteet kuten Ruutinkoski ja Tammiston luonnonsuojelualue.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut