Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hernesaaren asuinalueen rakentaminen viivästyy – kaava olisi aiheuttanut liikennesumpun, KHO kumosi

Hernesaaren rakentaminen viivästyy, siillä korkein hallinto-oikeus on hylännyt kaupungin valituksen koskien alueen asemakaavaa.

Näin ollen Helsingin hallinto-oikeuden päätös asemakaavan kumoamisesta jää voimaan.

Hallinto-oikeus kumosi kaavan viime vuoden huhtikuussa, sillä asiassa esitettyjen selvitysten perusteella liikenteen toimivuudesta ei ollut takeita.

Päätöksessä huomautettiin, että liikennejärjestelyt tulee ratkaista asemakaavalla, mitä ei oltu tehty. Sen sijaan tulevien hernesaarelaisten asukkaiden oli ajateltu tekevän huomattavan ison osan matkoistaan kävelemällä.

Luksusristeilijän matkustajat kohtaavat Helsingin satamassa karmean näyn – kuva: "Näyttää kaatopaikalta"

Kaupunki valitti päätöksestä ja jätti vastaselityksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen syksyllä 2021. Korkein hallinto-oikeus piti hallinto-oikeuden päätöksen voimassa ja kumosi asemakaavan 19. toukokuuta 2022.

Asemakaavassa on osoitettu rakentamista 7 600 asukkaalle ja 3 000 uudelle työpaikalle. Lisäksi alueelle on suunnitteilla muun muassa rantapuisto, venesatama ja risteilysatama, vesiurheilukeskus sekä lähiliikunta- ja leikkipaikkoja.

– Jatkamme alueen suunnittelua lainvoimaisen osayleiskaavan perusteella. Pyrimme löytämään kaupungin tavoitteiden mukaisen asemakaavallisen ratkaisun, joka kestää myös oikeudellisen arvioinnin. On tietysti harmillista, että Hernesaaren alueen rakentuminen viivästyy, toteaa tiedotteessa Helsingin kaupungin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen.

Hernesaaren esirakennustöitä, kuten maantäyttöjä, maaperän kunnostamista, pudotustiivistyksiä ja vanhojen rakennusten purkua on jatkettu asemakaavan hylkäämisestä huolimatta.

Alueen rakentaminen saattaa viivästyä useamman vuoden nyt tulleen päätöksen takia, vaikka valituksiin onkin varauduttu suunnittelussa.

– Tehdyt esirakentamistyöt perustuvat jo hyväksyttyyn osayleiskaavaan eivätkä sinänsä ole riippuvaisia asemakaavasta, sanoo Länsisataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Tuomo Sipilä Helsingin kaupungilta.

Seuraavaksi kaupunki tutustuu annettuun korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen huolella, ja sen jälkeen päätetään, kuinka alueen asemakaavoitusta jatketaan. Hernesaari on merkittävä alue kaupungin asuntotuotannon kannalta.