Moderni mehiläinen asuu Helsingissä hotellissa: jyhkeimmällä pesällä on korkeutta jopa 2,75 metriä – tänne niitä voidaan sijoittaa

Hyönteishotellien suosio on kasvanut hurjasti. Vuosaaressa rakennetaan pörriäisille viihtyisiä koteja.

Helsinki saa lähivuosina uuden, korkeatasoisen hotelliketjun – sen majapaikat on kuitenkin varattu pölyttäjähyönteisille, kuten erakkoampiaisille ja -mehiläisille.

Hyönteishotellien suosio alkoi kasvaa viitisen vuotta sitten. Tänä vuonna Helsingin kaupunki on tarttunut hankkeeseen. Kun aiemmin hyönteishotellit olivat linnunpöntön kokoisia, nyt niistä on kehitetty kolme jättikokoista mallia: ötökkätorppa, pörriäistorni ja hyönteiskortteli.

Hyönteiskortteli sopii urbaaniin kaupunkiympäristöön puistoihin sekä koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten pihoille. Mallipiirustusten mukaan korttelin korkeus on 2,75 metriä ja leveys 1,90 metriä.

Pörriäistornit puolestaan toimivat sekä yksittäin sijoitettuina että isommaksi ryhmäksi aseteltuna. Tornit voidaan asentaa esimerkiksi puistoihin, rantaraitin varrelle, julkisille pihoille tai viherkatoille.

Ötökkätorppa sopii erityisesti viljelypalstoille.

Omastadi-palvelussa on ehdotettu, että Helsingissä järjestettäisiin hyönteishotellityöpajoja, joissa opastettaisiin, miten rakennetaan pikkusiivekkäille toimiva majapaikka.

Ilman hiiriverkkoa hyönteishotelli muuttuu baariksi.

Kaupunki on tarttunut toiveeseen, ja toukokuussa kursseja on jo pidetty Töölössä ja Ruoholahdessa. Kuluvana viikonloppuna paja järjestetään Vuosaaressa. Seuraavan kerran nikkaroimaan pääsee Vuotalon puupihalla lauantaina 28. toukokuuta kello 11–15. Työpaja on maksuton, eikä ilmoittautumista tarvita.

Pirjo Ingerö, 69, ja Marjo Vepsä, 68, rakensivat keskiviikkona hyönteisille hotellin omin käsin Ruoholahdessa.

Ingerö aikoo antaa valmiin hotellin lahjaksi sisarelleen Mikkeliin.

– Itse olen Käpylän tyttöjä, mutta tämän hyönteishotellin sisustuksessa ei saa kuulemma käyttää lainkaan käpyjä. Erilaiset kortteet ovat parempia, Ingerö kertoo.

– Saa nähdä miten onnistunut tästä rakennuksesta tulee. Vaikka olen ammatiltani arkkitehti, tämä on ensimmäinen suunnittelemani hyönteishotelli, Kalliossa asuva Vepsä naurahtaa naulatessaan luomustaan kokoon.

Työväenopisto tarjoaa työpajalaisille ilmaiset rakennusaineet.

– Järviruoko ja oksanpätkät ovat hyvää materiaalia, mutta myös hotellin runkoon voi porata erikokoisia reikiä. Hyönteishotellista voi tehdä myös kaksipuolisen, kertoo työväenopiston tuntiopettaja Seppo Silvennoinen.

– On tärkeää, että hotellin julkisivu suojataan hyönteissyöjälintuja vastaan hiiriverkolla, jonka silmien läpimitta on hieman yli kuusi milliä. Ilman verkkoa hotelli muuttuu pian baariksi.

Vaikka hotellit tarjoavat pesäpaikkoja pölyttäjähyönteisille, ensisijainen keino parantaa niiden elinmahdollisuuksia on huolehtia monimuotoisesta kukkivasta kasvillisuudesta.

Kun keväällä kukkivat leskenlehdet, hedelmäpuut ja puistojen kevätsipulit voivat hyvin, myös hyönteisten elämä helpottuu.

Pölytystä tarvitsevat kasvit puolestaan hyötyvät pölyttäjien määrän lisääntymisestä.

Jotkut hyönteishotellien vieraat, kuten petopistiäiset, auttavat myös pitämään monien tuholaishyönteisten toukkien kantoja kurissa – ja tämä taas vähentää tarvetta torjunta-aineiden käytölle.

Oikea paikka on tärkeä valinta

Näin perustat hyönteishotellin

Hotellin ympärillä tulee olla monipuolinen lajivalikoima runsaasti mettä ja siitepölyä tuottavia kukkivia kasveja.

Älä käytä lähiympäristössä hyönteismyrkkyjä tai kasvinsuojeluaineita.

Hotelli sijoitetaan aurinkoiselle ja kuivalle paikalle.

Hyönteishotelleissa on puu- tai teräsrunko.

Sisäänkäyntijulkisivut suojataan metalliverkolla, jotta linnut eivät pääsisi käsiksi koloihin.

Sisusta hotelli lehtipuupaloilla sekä järviruokojen ja koiranputkien korsilla.

Älä käytä käpyjä, lastuja tai heinää.

Parin vuoden välein suoritetaan suursiivous.

Lähde: Helsingin kaupunki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut