Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin harvinaisin kuoro laulaa arabiaksi – Dalialle, 20, harjoitukset ovat hengähdystauko arjesta: "Stressi katoaa"

Haneen Suomi harjoittelee Itä-Pasilassa.

Itäpasilalaisen kerrostalon kerhohuoneessa iloitaan kuuluvasti joka sunnuntai. Koolla on yli kahdenkymmenen naisen joukko, joka harjoittelee arabiankielisiä lauluja. Laulut kertovat ilosta, rakkaudesta, omasta perheestä ja kaipauksesta kotimaahan.

Kyseessä on arabiankielisiä, pääasiassa Syyriasta kerättyjä perinnelauluja esittävien naisten oma kuoro nimeltä Haneen Suomi. Vastaavaa ei löydy muualta Helsingistä.

– Lauluissa on paljon valinnanvaraa. Moni laulu on hyvin perinteinen, mutta joukossa on esimerkiksi uudelleen sovitettuja häälauluja, kertoo kuoron johtaja, Syyriasta kotoisin oleva Fardoos Helal, 46.

– Laulut ovat olleet naisille hyvin terapeuttisia. Monilla on ikäviä muistoja kotimaastaan, josta he ovat joutuneet sodan vuoksi lähtemään. Näiden laulujen avulla naiset voivat purkaa sydäntään vaikeistakin asioista. Usein naisilla ovat laulaessaan kyyneleet silmissä.

Kaikissa arabimaissa naisten lauluharrastusta ei sallita. Tätä epäkohtaa Helal on halunnut korjata.

– Kaikilla naisilla on oikeus ilmaista itseään laulamalla ja me teemme sen rohkeasti ja pelkäämättä. Yksi unelma on nyt toteutunut ja kiitos siitä kuuluu kuorolaisille ja vapaaehtoisille, Helal kertoo.

Syyriasta Suomeen vuonna 2016 saapuneet Epifania Ghatasa Mastrih, 79, ja Khamael Aldandashi, 56, ovat iloisia siitä, että ovat löytäneet tiensä kuoron riveihin.

– Kun tulin kuusi vuotta sitten Suomeen, olin masentunut ja stressaantunut uuden ympäristön vuoksi. Mutta kuoro on muuttanut elämääni, koska olen tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut ympärille laajan verkoston, Aldandashi kertoo.

– Tämä on senkin vuoksi hienoa toimintaa, että nyt kieli ei tuota meille ongelmia, Mastrih kiittelee arabiankielistä kuoroa.

Vanhimmat kuoron jäsenet ovat yli 80-vuotiaita ja nuorimmat alle parikymppisiä.

Neljä vuotta sitten Suomeen saapuneen Dalia Nason, 20, äidinkieli on kurdi, mutta hän osaa myös arabiaa.

– Arabimusiikki on minulle mieluisaa esitettävää. Kuoroharjoituksista on tullut arjen keskelle hengähdyshetki, jolloin stressi katoaa.

Haneen Suomi on osa kansainvälistä verkostoa, joka sai alkunsa syyrialaisten pakolaisnaisten keskuudessa Turkissa vuonna 2015.

Kuoroverkosto on laajentunut Suomen ja Turkin lisäksi myös Ruotsiin, Saksaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Toiminnassa on mukana yhteensä kaksitoista kuoroa.

Kuoro on toiminut nyt reilut parisen vuotta: ensimmäiset harjoitukset pidettiin kulttuurikeskus Caisassa syksyllä 2019 ja ensimmäinen esiintyminen oli Kinaporin seniorikeskuksessa helmikuussa 2020.

Esiintymisasuikseen Haneen-kuorolaiset ovat valinneet mustat vaatteet ja vihreän kaulahuivin. Huivit on saatu lahjoituksena Saksasta.

Suomessa Haneen-kuoron naiset ovat alkuvuonna esiintyneet Helsingissä muun muassa Paasitornissa ja Käpylän työväentalolla.

Ensi syksynä on vuorossa kuorokonsertti Tampereella.