Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

11 prosentin vähemmistölle sattuu kolmasosa loukkaantumisista liikenteessä – Poliisi: "Valtava haaste"

Kevät ja alkukesä ovat nuorille kuljettajille vaarallisinta aikaa liikenteessä.

Nuorten liikennekuolemien määrä on Suomessa huolestuttavan suuri. 15–24-vuotiaat ovat yliedustettuina liikenneonnettomuustilastossa.

– Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen. Kuolemien määrä on Suomessa suhteettoman suuri ikäluokan kokoon nähden, poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta toteaa.

Tieliikenteessä loukkaantuneista peräti kolmannes on nuoria liikkujia. Se on valtava määrä, sillä nuorten osuus kansasta on vain yksitoista prosenttia.

Lisäksi on ikävä huomata, että kotimaan liikenteessä kuolee suhteessa paljon enemmän nuoria kuin esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa.

Vakavimmat kolarit eivät tapahdu kaduilla vaan kaupungin ulkopuolella valta- ja kantateillä.

Poliisilla on hyvin tarkasti tiedossa, minkälaisissa tilanteissa nuoret joutuvat kuolemaan johtaviin onnettomuuksiin.

Yleisin ajankohta onnettomuuksille on viikonloppu. Se on selkeästi nuorille suuri vaaratekijä. Eniten vahinkoja sattuu perjantain ja lauantain välisinä öinä. Lähes yhtä paljon kuolonkolareita tapahtuu lauantain ja sunnuntain välisinä öinä.

Taustalla on usein riskikäyttäytymistä, kuten suurta ylinopeutta ja alkoholin käyttöä.

Yllättävää on se, että vakavia onnettomuuksia sattuu eniten hyvällä kelillä ja keväällä ja alkukesällä. Huonolla kelillä ja talvella tapahtuu huomattavasti vähemmän vakavia onnettomuuksia.

– Vakavimmat kolarit eivät tapahdu kaduilla vaan kaupungin ulkopuolella valta- ja kantateillä. Syntyy rumaa jälkeä, kun nuori kuljettaja kaahaa kavereita kyydissä ja pahimmillaan vielä humalassa yöaikaan, Kautto jatkaa.

Espoon Otaniemessä sijaitseva Poliisihallitus tiedostaa haasteellisen tilanteen. Tietoa on yksinkertaisesti lisättävä, ja tiedottaminen koetaan tärkeänä keinona. Nuorille paras tapa tiedottaa on sosiaalinen media.

– Pohdimme, miten vuoropuhelu nuorten riskiryhmän kanssa saadaan uskottavaksi liikenneturvallisuuden kannalta. Riskikuljettajien osalta se on valtava haaste. Koemme, että nuorten luotto poliisiin on hyvällä tasolla, ja pitää muistaa, että suurin osa nuorista pyrkii useimmiten noudattamaan sääntöjä ja ajamaan turvallisesti, Hannu Kautto toteaa.

Huhtikuussa poliisi julkaisi liikennevalvonnan ja -turvallisuuden toiminta ja kehittämissuunnitelman.

– Poliisi haluaa nuorison ymmärtävän, että valvontaa tehdään myös viikonloppuisin ja yöaikaan. Nuoriin pyritään vaikuttamaan lisäksi koulujen ja Liikenneturvan avulla.