Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin paraatipaikalla sijaitseva hiljainen sauna on pysynyt monelle arvoituksena – Omistaja: "Tripadvisorin suositelluimmaksi kohteeksi päätyminen olisi harmillista"

Moni ei tunne Merihaan yleistä saunaa. Omistajat eivät halua huomiota, jotta paikan suosio ei kasva liikaa.

Merihaassa sijaitseva Kulttuurisauna on muutosten edessä. Saunan vieressä, Hakaniemenrannassa rakennetaan Laajasaloon kulkevaa Kruunusillat-raitiotietä.

– Pikaratikka kulkee tulevaisuudessa ihan saunan vierestä, kuvailee Tuomas Toivonen, joka on toinen Kulttuurisaunan suunnittelijoista ja omistajista.

Luvassa on rakennustöiden myötä jonkin verran melua sekä haasteita liikkumisessa. Sauna joutuu mahdollisesti olemaan joitakin päiviä kiinni.

Alue muuttuu pikaratikan myötä. Tulee uusia asuintaloja sekä hotelleja, ja ennen kaikkea enemmän ohi kulkevia ihmisiä.

Nyt rauhan tyyssijaksi profiloituva sauna on sijainnut niemenkärjessä jylhässä yksinäisyydessä.

– Olemme jatkossa vilkkaan raide- ja pyöräväylän kupeessa. Kun rakentamisen myötä alueen luonne muuttuu, niin myös saunatoimintamme tulee jollain tavalla muuttumaan ja sopeutumaan.

Toivonen ja toinen omistaja Nene Tsuboi suhtautuvat muutokseen tyynesti. Osa asiakkaista on huolestunut siitä, kuinka saunan käy rakennustöiden myötä.

Omistajat vakuuttavat, että sauna jatkaa nykyistä toimintaansa omalla paikallaan.

Kulttuurisauna perustettiin Merihakaan vuonna 2013. Sauna ammentaa paljon historiasta. Sisätiloja voisi kuvailla perinteitä kunnioittaviksi. Sauna on puu- ja pellettilämmitteinen.

Omistajat haluavat sen olevan paikka, jossa ihmiset saavat olla oman arkensa ulkopuolella.

– Yksi asiakas tuli hetki sitten käymään meillä pitkästä aikaa. Hän sanoi, että tapasi itsensä pitkästä aikaa, Tsuboi kertoo.

– Täältä saa paljon, vaikka ei kanna mitään tavaraa ulos, Toivonen pohtii.

Koronaepidemian aikana saunassa kehotettiin myös välttämään puhumista ”aerosolien leviämisen välttämiseksi”.

Saunassa ei ole omistajien mukaan enää puhumisesta erityistä ohjeistusta. Tärkeää on kuitenkin saunarauhan vaaliminen ja muiden kunnioittaminen. Tämä oli ohjeistuksena myös ennen koronaa.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi rauhallista puhetta.

– Yleisessä saunassa olisi hyvä puhua sillä tavalla, että kuka tahansa voi kuunnella ja ottaa osaa keskusteluun, Toivonen avaa.

Sauna on pysynyt suurelle osalle helsinkiläisiä varsin tuntemattomana, ehkä jopa arvoituksellisena paikkana.

Tälle on monta syytä. Kulttuurisaunan omistajat ovat antaneet esimerkiksi lehtihaastatteluja harvakseltaan. Saunaa ei myöskään markkinoida.

Syy on yksinkertainen: jos huomio kasvaa liiallisesti, vuorojen saamisesta tulee vaikeaa.

– Näkyvyys verkossa perustuu algoritmeihin, joihin me voimme vaikuttaa vain rajallisesti. Trip Advisorin tai Googlen suositelluimmaksi kohteeksi päätyminen olisi sekä meille saunanpitäjille että kylpijöille hyvin harmillista, Toivonen havainnollistaa.

Omistajat eivät myöskään halua, että saunan sisätiloista julkaistaan kuvia. Ajatuksena on, että uudet kävijät saavat kokea saunan ilman ennakko-odotuksia.

– Emme halua viedä uutta kokemusta ihmisiltä, Tsuboi sanoo.

Kulttuurisauna palaa toukokuun lopulla koronaa edeltäneeseen päiväjärjestykseen: sauna on auki aamujen sijasta iltaisin.

Puolentoista tunnin vuoron pystyy varaamaan kaksi viikkoa ennakkoon. Sen voi varata vain yhdelle henkilölle. Jos haluaa tulla paikalle ystävän kanssa, voi ajat varata lähekkäin.

– Saapumisia kannattaa kuitenkin porrastaa. Silloin voi olla ystävän kanssa, mutta saa myös kokea yksin saunomisen.