Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ennuste: Nämä ruokakaupan tuotteet ovat pian entistä kalliimpia

Vilja-, liha- ja maitotuotteiden hinnat nousevat seuraavaksi, arvioi Luonnonvarakeskus (Luke) maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksessaan. Se ennakoi ruoan hinnan nousevan tänä vuonna jopa 10 prosenttia viime vuoden keskimääräisestä hintatasosta.

Alkuvuonna ruoan hintaa on nostanut erityisesti kahvin, kalan ja vihannesten kallistuminen. Kahvin hinta oli helmikuussa kolmanneksen korkeampi kuin edellisen vuoden helmikuussa.

Ruoan hintojen nousun taustalla on esimerkiksi energian ja lannoitteiden hinnan nousu. Kustannusten nopea nousu iskee suoraan maatilayritysten kannattavuuteen.

– Maatilayritysten yrittäjätulo on varsin herkkä päätuotteiden ja tuotantopanosten hintamuutoksille. Herkimpiä ovat vilja-, öljy- ja valkuaiskasvitilat sekä sika- ja siipikarjatilat, kertoo tutkija Jukka Tauriainen Lukesta tiedotteessa.

Viljan ja öljykasvien hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla ja Suomessa huippulukemiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sekä Venäjä että Ukraina ovat merkittäviä viljan ja öljykasvien tuottajia.

Viljan suhteen Suomi on melko omavarainen, mutta viime vuoden heikon sadon vuoksi osa kotimaan kulutuksesta on katettu varastoilla. Sen sijaan öljy- ja valkuaiskasvien kysyntä on ylittänyt Suomessa tarjonnan jo pitkään. Soijapavusta, rapsista ja auringonkukasta puristetut rouheet ovat suhdannekatsauksen mukaan eläintuotannossa välttämättömiä.

Öljykasvien omavaraisuusaste on viime vuosina laskenut ennen kaikkea kotimaisen rypsin- ja rapsintuotannon vähenemisen vuoksi.

Rehujen ja viljan hintojen nousu koettelee kovimmin lihantuotantotilojen taloutta. Edellisvuoteen verrattuna viljan sekä öljy- ja valkuaiskasvien viljelyn kannattavuus kohenee.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan lihan kokonaistuotannon- ja kulutuksen odotetaan pysyvän Suomessa edellisvuoden tasolla. Kallistuvat lihatuotteet ja tuotantoa koetteleva kustannuskriisi saattavat kuitenkin vähentää hieman sekä lihan kulutusta että tuotantoa loppuvuodesta.

Siipikarjanlihan kulutus ohittaa kuluvana vuonna ensimmäistä kertaa sianlihan kulutuksen.