Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä yhteistä on Svinhufvudin nojatuolilla ja Mannerheimin katelautasella? – "Silloin tällöin meille tulee myyntiin tällaisia harvinaisuuksia"

Kun presidentti P.E. Svinhufvud täytti 70 vuotta, hän sai lahjaksi Suojeluskuntajärjestöltä nojatuolin ja sivupöydän. Elettiin joulukuuta 1931. Tasavallan kolmannella presidentillä oli maine poliittisena toimijana, jota pidettiin Venäjästä irtautumiseen johtaneen poliittisen taistelun näkyvimpänä hahmona.

Hieman yli 90 vuotta myöhemmin Svinhufvudin nojatuoli ja sivupöytä ovat päätyneet huutokaupattavaksi.

Huutokaupattavana on myös viisi kappaletta Mannerheimin katelautasia. Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim sai aikoinaan lahjaksi kaikkiaan 36 kattauslautasta Tukholmasta.

– Silloin tällöin meille tulee myyntiin tällaisia harvinaisuuksia. Ne tulevat kuolinpesistä tai sukulaisten kautta, kertoo Hagelstamin toimitusjohtaja, taideasiantuntija Joachim Borgström.

Tästä voi tietysti vetää johtopäätöksen, että tuotteet ovat tulleet myyntiin Svinhufvudin tai Mannerheimin edesmenneen sukulaisen kautta?

– Siihen en voi ottaa mitään kantaa. Meidän säännöissämme on salassapitovelvollisuus, Borgström sanoo.

Svinhufvud on ikuistettuna tuolin kanssa Suomen tasavallan presidentit -kirjassa. Hän työskenteli Suomen presidenttinä vuosien 1931–1937.