Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkö on nyt erittäin kallista ja siihen on 4 syytä, kertoo asiantuntija – "Hinta ei yölläkään putoa paljon alle 10 sentin"

Sähkö on nyt vuodenaikaan nähden huiman hintaista: seitsemän päivän keskihinta on yli 18 senttiä kilowattitunnilta. Viime perjantaina sähkö oli jopa ennätyshintaista, kun siitä sai kello 8 aamulla pulittaa 50 senttiä kilowattitunnilta. Tiedot ovat peräisin sähköpörssi Nordpoolilta.

– Hinta ei yölläkään putoa paljon alle 10 sentin kilowattitunnilta, toteaa energiamarkkinajohtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta.

Tavallisesti sähkö on ollut lämmityskauden ulkopuolella edullista. Esimerkiksi viime vuoden toukokuun 20. päivänä kilowattitunti sähköä maksoi aamukahdeksalta 6,4 senttiä ja seitsemän päivän keskihinta oli noin 5 senttiä. Vuodentakaiseen verrattuna toukokuun 20. päivän huippuhinta oli siis tänä vuonna lähes kahdeksankertainen ja viikon keskiarvokin 3,6-kertainen.

Miksi sähkö on yhtäkkiä paljon kalliimpaa kuin vaikka pari viikkoa sitten? Tähän on Salomaan mukaan helppo löytää neljä syytä.

Yksi syy on se, että kotimaassa uuden Olkiluoto 3 -ydinreaktorin koekäyttö on keskeytynyt. Olkiluoto 3 on jo koekäytössä tuottanut merkittävästi sähköä, Salomaan mukaan teho on ollut usein jopa 900 megawattia.

Toinen syy on Olkiluoto 1 -voimalan vuosihuolto, mikä nipsaisee kotimaisesta tuotannosta toiset 900 megawattia.

Näyttää, että suhteellisen hintava jakso jatkuisi.

Pekka Salomaa, Energiateollisuus

Kolmanneksi Pohjois-Ruotsista tuleva siirtoyhteys on rajatusti käytössä ja sähköä tulee sitä pitkin noin 650 megawattia vähemmän kuin normaalisti.

Vasta neljäntenä Salomaa mainitsee ilmeisen eli Venäjän, josta sähköä ei tällä hetkellä tuoda lainkaan.

– Sieltä puuttuu taas jokin määrä. Sieltähän on tuotu vaihtelevia määriä niin ei voi sanoa, montako megawattia puuttuu milloinkin ja millä hinnalla olisivat tarjonneet, jos nyt tarjoaisivat. Toukokuun aikana ennen katkaisua tuli keskimäärin 400 megawattia.

Esimerkiksi tiistaina iltapäivällä Suomessa käytettiin Salomaan mukaan 8 350 megawattia, mistä tuontisähköä oli 2 117. Salomaan mainitsemia vajauksia paikataan tuomalla sähköä muualta.

– Tänä keväänä vienti on pääosin mennyt Suomesta Viroon päin, mutta nyt tulee Virosta Suomeen päin, hän mainitsee.

Sähkö on Virossa ja Suomessa nyt moninkertaisesti kalliimpaa kuin esimerkiksi Tukholmassa.

Myös tuuli vaikuttaa hintaan merkittävästi, ja viime aikoina on ollut melko tyyntä.

Hintaa nyt nostavista väliaikaisista tekijöistä moni on poistumassa jo varsin pian, Salomaa sanoo.

Pohjois-Ruotsin yhteyden odotetaan palautuvan normaaliksi jo huomenna keskiviikkoiltana (25.5.), Olkiluoto 3:n pitäisi palata koekäyttöön kesäkuun alussa ja Olkiluoto 1:n normaaliin 10. kesäkuuta.

– Eli kolme näistä neljästä isosta tekijästä olisi viimeistään 10.6. viimeistään poistumassa. Toki Olkiluoto 3 ramppaa ylös ja alas suunnitelmansa mukaan.

Pörssi ennustaa sähkön hinnaksi kesäkuukausina 8–9 sentin kilowattihintaa. Syksyä lähestyessä hinta nousee jo noin 10 senttiin. Näiden hintojen päälle tulee vielä arvonlisävero ja myyjän eli sähköyhtiön palkkio sekä riskilisä.

– Näyttää siltä, että tulevaisuudenkuva on parempi kuin nyt, mutta että suhteellisen hintava jakso jatkuisi tästä eteenpäin, Salomaa tiivistää.