Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakimiesliitto selvittää nimensä muuttamista sukupuolineutraaliksi – vaatisi 3/4 enemmistön valtuuskunnasta

Lakimiesliiton valtuuskunta päättää ensi syksynä, muutetaanko liiton nimeä ja miten.

Nimiehdotusten valmistelusta päätettiin valtuuskunnan kevätkokouksessa tällä viikolla.

Nuoret Juristit ry on tehnyt valtuuskunnalle aloitteen liiton nimen muuttamisesta sukupuolineutraaliksi.

– Valtuuskunta keskusteli aiheesta vilkkaasti. Keskustelun jälkeen aloitteen sanamuoto tarkentui: Hallitus velvoitettiin selvittämään Lakimiesliiton virallisen nimen muuttamista sukupuolineutraaliksi ja tuomaan nimen muuttamista koskevat vaihtoehdot valtuuskunnan syyskokouksen 2022 päätettäväksi, kertoo blogissaan Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Marika Valjakka.

Valtuuskunta äänesti toimeksiannosta. Sitä kannatti 27 valtuuskunnan jäsentä ja vastusti 12.

Nimen muuttaminen ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu, sillä vaatisi valtuuskunnasta 3/4:n enemmistön hyväksynnän, eli 30 jäsentä taakseen. Valtuuskunta on aiemmin käsitellyt nimen vaihtamista kahdesti, 2017 ja 2018, jolloin asia ei ole edennyt.

Osa jäsenistä toivoo, että Lakimiesliitto muuttuisi joko Juristiliitoksi tai Juristit ry:ksi.

Valjakka korostaa, että mahdollinen nimen muuttaminen ei tarkoita laajalti käytössä olevan lakimies-nimikkeen vastustamista.

– On tärkeää, että lakimies- ja juristi-nimikkeitä käytettäisiin jatkossa nykyistäkin vakiintuneemmin tarkoittamaan vain laaja-alaisen oikeustieteellisen koulutuksen suorittaneita henkilöitä. Liitto tekeekin määrätietoista työtä molempien nimikkeiden suojaamiseksi, Valjakka kirjoittaa.