Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asukkaat vievät päättäjät metsään Haagassa – "Tilalle tulisi rakennusmassa ja ulkoilureittiä ei jäisi jäljelle juuri lainkaan"

Asukkaat järjestävät tällä ja ensi viikolla kaavakävelyitä Riistavuoressa.

Etelä-Haagan asukkaat järjestävät kaksi kaavakävelyä kaupungin päättäjille liittyen huoleen Riistavuorenpuiston metsäalueen rakentamisesta. Tällä ja ensi viikolla järjestettäviin kävelyihin on kutsuttu kaupunkiympäristölautakunnan jäseniä sekä varajäseniä. Myös asukkaat ovat tervetulleita.

– Olemme saaneet hyvän vastaanoton. Kiinnostusta tuntuu olevan. Molempiin iltoihin on tullut useita myönteisiä vastauksia, toteaa Riistavuori-ryhmän aktiivi ja alueen asukas Marja Keränen.

Kaavakävelyt järjestetään tämän viikon keskiviikkona ja ensi viikon torstaina (2.6.) kello 18. Liikkeelle lähdetään kävelytien päästä, Eliel Saarisentien tie 42:n kohdalta.

Venesataman paikalle aiotaan rakentaa kerrostaloalue Itä-Helsingissä – meren päälle suunnitellaan asuinkorttelia, joka yhdistyisi silloilla mantereeseen

Asukkaat ovat jo pitkään olleet huolissaan siitä, että merkittävä osa suositusta Riistavuoren metsästä jäisi rakentamisen alle ja luontoarvoja tuhoutuisi.

– Meitä huolettaa luonto- ja metsäisen alueen menettäminen ja tilalle tuleva valtava rakennusmassa, joka muuttaa koko alueen olemusta. Ulkoilureittiä ei jäisi jäljelle juuri lainkaan, Keränen toteaa.

Riistavuoren metsässä risteää teitä, joilla voi liikkua rollaattorilla ja vaunuilla. Alueella kulkee myös useita polkureitistöjä. Puiston vieressä sijaitsee Riistavuoren palvelukeskus. Lähellä on myös useita päiväkoteja ja kouluja.

– Kyseessä on alueen ainoa ja hieno metsäalue. Kaupungeissa pitäisi olla lähellä metsäisiä ja puistoisia alueita ilman että joutuu ajamaan kymmeniä kilometrejä esimerkiksi Nuuksioon, Keränen toteaa.

Kaupungin kaavailema jättimyllerrys herättää huolta pientaloalueella – Prisca, 49, miettii onko asukkaiden mielipiteellä väliä: "Moni päättäjä ei välttämättä ole edes Helsingistä kotoisin"

Vihdintien kupeeseen on lähivuosina tulossa paljon lisää asukkaita.

Vihdintie on muuttumassa kaupunkibulevardiksi, jota pitkin kulkee pikaratikka. Bulevardin varrelle suunnitellaan korkeiden talojen rakentamista ja uusia asuntoja jopa tuhansille uusille asukkaille. Alueelle on tulossa muun muassa myös uusi päiväkoti. Päätöksiä ei ole vielä tehty.

– Arviointi on vielä kesken, kuinka paljon asukkaita enintään tulisi, toteaa asemakaavoituksesta vastaava arkkitehti Suvi Tyynilä kaupunkiympäristön toimialalta.

Asukkaat ovat teettäneet myös omakustanteisen ja vaihtoehtoisen suunnitelman, jossa rakentaminen keskittyisi enemmän Vihdintien varteen ja metsää säästyisi. Suunnitelma valmistui viime syksynä ja se on arkkitehtitoimisto Tapani Launiksen laatima. Suunnitelmassa pikaratikka on korvattu sähköbussilla.

– Haagassa on jo nyt hyvät liikenneyhteydet, huomauttaa Keränen.

– Suunnitelmassamme Vihdintiehen kiinni rakennetaan korkea rivistö kerrostaloja sekä muutama U:n muotoinen talo. Puiston läpi kulkeva kävelyreitti säilyisi, sanoo Keränen.

Metsän säilyttämisen puolesta perustettu adressi on kerännyt noin 2 000 nimeä.

Konalasta puretaan teollisuushalleja – tilalle 1 000 uutta asukasta

Arkkitehti Tyynilä toteaa, että kaupunki on jo tehnyt muutoksia suunnitelmiin.

– Palautteen johdosta olemme muun muassa siirtäneet alueelle aiemmin tutkitun uuden sähköaseman toisaalle, Valimon aseman pohjoispuolelle.

Länsi-Haagan asemakaavaehdotus etenee lautakuntakäsittelyyn todennäköisesti ensi vuonna.

Lue: Asukkaat tilasivat oman arkkitehtuurisuunnitelman Haagan metsän pelastamiseksi: Talot on siinä keskitetty Vihdintien varteen ja pikaratikka korvattu sähköbusseilla

Lue myös: Asukkaat huolissaan pidetyn puiston kohtalosta – "On pelättävissä, että koko pikaraitiotiehanke kääntyisi itseään vastaan"

Asukkaat ovat nousseet vastustamaan suurten metsäalueiden rakentamista muuallakin Helsingissä. Malminkartanossa kaupunki suunnittelee suositun Kartanonmetsän osittaista kaatamista asuntojen tieltä (HU 8.3. ja 5.4.).

Malminkartanon aktiivit pitävät metsäaluetta tärkeänä koko Helsingin tasolla. Samoin ajattelee Keränen Riistavuoresta.

– Kaupunki on jo nyt tinkinyt omista luontoarvoistaan. Helsingissä on moniin eurooppalaisiin maihin verrattuna tuhottu huomattavia metsäisiä alueita.

Korjaus 24.5. kello 14.26: Kaavakävelyn ensi viikon ajankohta korjattu. Ensi viikolla kaavakävellään torstaina, ei keskiviikkona.

Erämaata henkivä kaupunkimetsä saa pian oman festivaalinsa – "Tällaisia ei esimerkiksi Länsi-Helsingissä ole lainkaan", sanoo Katariina, 44

Pyörätuolilla metsässä liikkuva Jukka, 47, löysi Helsingistä uskomattoman luontokohteen, jossa voi nähdä jopa hylkeitä – "Tästä tietää vain harva Suomeen tuleva matkailija"

Malminkartanon suunnittelukilpailu ratkesi – asukkaat ovat vastustaneet metsäalueen rakentamista

Kehä I:n 80 km/h-rajoitus alemmas? Jylinän äärellä asuu jo tuhansia ihmisiä – Selvitys: Näin nopeuksien laskeminen vaikuttaisi meluun

HSL:n päätös aiheutti palauteryöpyn: eläkeläismies Tehvo vaihtoi bussin taksiin – ihmettelee, miksi Helsingistä lakkautettiin "lähes täysiä vuoroja"