Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Opettajilta on viety keinot puuttua tehokkaasti" – motoristi Marko Saarinen, 58, käy kouluissa puhumassa lapsille ja sanoo, että kiusaamisen luonne on muuttunut

Myllypuron peruskoulu sai koko joukon vauhdikkaita vieraita, kun kiusaamista vastustavat motoristit kaarsivat pyörineen koulun pihamaalle.

Marko Saarinen, 58, oli yksi Myllypuroon saapuneista motoristeista. Hän hankki moottoripyörän vasta 15 vuotta sitten, mutta nyt koulusta toiseen kiertämisestä on muodostunut Saariselle tärkeä elämäntapa.

Tällä kertaa koululle saapui pyörineen reilut 40 kiusaamisen vastaista työtä tekevää vapaaehtoista.

– On aivan turha puhua, etteikö Suomessa olisi kouluja, joissa ei kiusaamista esiintyisi. Sitä on kaikissa kouluissa, mutta eri mittakaavassa, Saarinen muistuttaa.

– Jos verrataan tilannetta takavuosiin, kiusaamisen luonne on muuttunut, sillä nyt sitä on vaikeampi tunnistaa. Koulujen pihoilla tapahtuva kiusaaminen on varmasti vähentynyt, mutta se on siirtynyt verkkoon ja varsinkin sosiaaliseen mediaan.

Nuoret viskoivat kivillä, pyrkivät perheen portista sisään ja kuvasivat kiusaamistaan Viikissä – Äiti: "Haluaisin asua paikassa, jossa ei joutuisi pelkäämään"

Saarisen mukaan läheskään kaikki vanhemmat eivät tiedä, miten some toimii ja miten siihen voitaisiin puuttua.

– Tilanne voi joissakin kouluissa olla pahempi kuin ennen. Tähän on päädytty sen vuoksi, että opettajilta on viety keinot ja mahdollisuudet puuttua kiusaamiseen tehokkaasti.

Motoristit koulukiusaamista vastaan -kampanja on toiminut vuodesta 2013 alkaen. Kiusaamista vastustavia tilaisuuksia on pidetty jo yli 280 koulussa ympäri Suomen.

Kun motoristit saapuvat kouluihin, he eivät suinkaan lankea saarnaamaan.

– Ei ole mitään järkeä siinä, että asialle heristeltäisiin sormea tai nyrkkiä.

– Meidän menetelmämme on se, että yksi meistä puhuu koulutilaisuudessa, mutta me muut motoristit seisomme salin reunoilla tukena. Silloin oppilaat näkevät, että meitä on todella monta samalla asialla. Kiusaaminen on yksinkertaisesti tyhmää elämän tuhlaamista.

Saarinen muistuttaa, että motoristeista moni on ollut koulukiusattu, mutta joukkoon mahtuu myös koulukiusaajia. He kaikki toimivat nyt kiusaamista vastaan.

Myllypuron peruskoulun kuudesluokkalainen Ennie Sjamsi, 12, ei itse ole joutunut koulukiusaamisen kohteeksi, mutta jos niin tapahtuisi, hän kertoisi asiasta jollekin aikuiselle.

– Kyllä kiusaamisesta kannattaa aina kertoa. Joskus olen nähnyt sellaista, että pojat eivät ole ottaneet välitunnilla jotain kaveria mukaan leikkiin, mutta niin on käynyt silloin, kun pojilla on ollut peli kesken. Seuraavalla kerralla kaveri on sitten päässyt mukaan, Sjamsi kertoo.

– Meidän luokalla on yksi maahanmuuttajapoika, mutta hänetkin on otettu tosi hyvin vastaan. Oppilaita on yhteensä viisitoista, mutta tyttöjä on vain neljä.

Koulukiusattu Nicholas, 20, tatuoi jalkaansa suden muistuttamaan menneestä – "Pikkuhiljaa löysin itseni ja hyväksyin erityisyyteni"

Kiusaaminen helsinkiläiskouluissa on edelleen yleisempää ala- kuin yläkouluissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuoden huhtikuussa julkistamasta tuoreimmasta kouluterveyskyselystä käy ilmi, että vähintään hieman yli kahdeksan prosenttia ala-asteen 4–5-luokkalaisista kokee Helsingissä olevansa koulukiusattu vähintään kerran viikossa.

Yläasteen 8–9-luokkalaisista vastaavaa kiusaamista kokee reilut viisi prosenttia.

Helsingin luku on esimerkiksi ala-asteikäisten kohdalla hieman karumpi kuin Espoossa, mutta parempi kuin Vantaalla.

THL toteuttaa kouluterveyskyselyn joka toinen vuosi. Keväällä 2021 siihen vastasi koko maassa lähes 200 000 oppilasta.

Kysely: Näitä some-palveluita nuoret käyttävät eniten – Seksuaalista häirintää ja epätoivottua käytöstä on kokenut 74 prosenttia vastaajista

Kiusaamisvilkku kokeiluun valituissa kouluissa Helsingissä – sähköinen lomake ollut jo käytössä, ilmoitus pitää voida tehdä myös anonyymisti

THL: Tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä on lisääntynyt korona-aikana – Alueelliset erot ovat suuria

Lapsen järjestelmällinen koulukiusaaminen turhautti helsinkiläisisän, jonka mukaan koulu ei ole tehnyt tarpeeksi – rehtori: "Periaate on, että syyllisiä ei lähdetä hakemaan, vaan sovittelua"

Katja, 51, on lajissaan yhä harvinaisuus ja se on aiheuttanut myös pimeää vihaa – "Vainoaminen vaikutti motivaatioon ja jaksamiseen"