Ensikosketus Helsinkiin oli karu, mutta hetki ennen paluulentoa muutti kaiken – Näin Francesca, 31, päätyi Suomeen pitämään italialaista kahvilaa

Suomimetallia fanittava italialaisravintoloitsija keskustelee asiakkaiden kanssa myös mielellään musiikista.

Kuinka mielenkiintoisen tarinan saakaan kuulla, kun avaa oven uuteen Saporino-kahvilaan Kirkkonummen Masalassa!

Tiskin takana italialaista ruokaa, jäätelöä sekä kahvia ja leivonnaisia myyvä Francesca Frattucci, 31, on tuonut lähialueen asukkaille synnyinmaansa makuja sekä tunnelmaa, jota Masalassa moni on kaivannut.

– Ajatuksenani on tuoda täällä asuville italialaisille palanen heidän kotimaataan sekä suomalaisille uusia tuotteita Italiasta. Pyrin suosimaan pienten tuottajien ruokaa sekä sellaisia tuotteita, joita Suomesta ei muualta saa, Frattucci sanoo ja esittelee cocktailien ja kesäisten janojuomien tekemiseen soveltuvia Amarena Fabbri -kirsikkasiirappeja.

Viereisellä hyllyllä on Leonen suklaata, Mulino Biancon keksejä ja iso valikoima erilaisia pastoja – muun muassa.

– Teen itse leipää ja osan kakuista. Lauantaina on erityinen tiramisupäivä.

Matias, 35, kiersi 100 Kallion baaria: Nämä kaksi kysymystä esitettiin yleensä heti – "Kyynel vierähti"

Mutta miten nuori nainen Keski-Italiasta Rooman läheltä päätyi Suomeen ja Kirkkonummelle? Syynä oli suomalainen metallimusiikki.

– Pidän todella paljon suomalaisesta metallista. Nuorena kuuntelin etenkin Children of Bodomia ja ihastuin suomen kieleen. Kun Italiasta ei muotiopintojen jälkeen löytynyt työtä, sain viimein taivuteltua vanhempani ajatukseen, että toteutan pitkäaikaisen haaveeni ja muutan Suomeen, suomea hyvin puhuva Frattucci kertoo.

Haaveilin, että muutan Suomeen, asun maalla ja avaan ravintolan.

Ensimmäinen kosketus Helsinkiin 2014 oli karu. Airbnb-palvelusta löytynyt asunto oli surkeassa kunnossa, eikä työnhakukaan heti tärpännyt.

Vajaan kuukauden etsimisen jälkeen Frattucci sai töitä italialaisesta ravintolasta Helsingistä.

– Se oli kuin kohtalo olisi puuttunut elämääni, sillä minun oli määrä palata kotiin parin päivän päästä.

Oman Saporino-kaupan ja -kahvilan Frattucci avasi ensi kerran Kauklahteen 2020. Heti avajaisten jälkeen iski korona.

– Kukaan ei uskaltanut ostaa italialaisia tuotteita tartunnan pelossa.

Vuonna 2021 Saporino – joka tarkoittaa ”pikku makua” – muutti Masalaan. Aluksi se toimi pienessä liiketilassa, kunnes uusi viihtyisä paikka löytyi vastikään remontoidusta funkkistalosta Masalantien varresta.

Erika Poussa, 24, leipoi lapsena niin paljon, että sai äidiltään erikoisen pyynnön – nyt Poussa avasi kahvilan entisen Brooklyn Bakeryn paikalle

Oman paikan perustaminen on ollut sekin Frattuccin haave.

– Nuorena haaveilin, että saan muuttaa Suomeen, löydän miehen, asun maalla ja avaan ravintolan. Nyt nuo kaikki ovat toteutuneet, vaikkei tämä vielä aivan ravintola olekaan! sanoo Frattucci, joka seurustelee suomalaisen miehen kanssa.

Frattuccin suunnitelmissa on kasvattaa kaupan tuotevalikoimaa. Häneltä voi myös kysyä vinkkejä keittiöön.

– Italialaiselle keittiölle on ominaista tietty yksinkertaisuus. Maistuvaan ruokaan ei tarvita kymmeniä raaka-aineita, vaan vain muutamia. Esimerkiksi cacio e pepe syntyy juustosta, pastasta ja pippurista.

Keittiömestari Timo Aalto, 30, saapui töihin palkittuun ravintolaan – sisällä odotti järkytys: "Tuli se kyllä shokkina"

Kahvilanpitäjän kanssa pääsee helposti juttuun myös musiikista.

– Tämän hetkiset suosikkini ovat Finntroll ja Moonsorrow. Kun kuuntelen suomalaista metallia, tuntuu kuin kävelisin metsässä. Suomalainen metalli on yksinkertaisesti parasta, sanoo jo Italiassa suomalaisbändien keikoilla käynyt nainen.

Kesällä kahvila on hetken kiinni, ja siihen on hyvä syy.

– Kesällä pääsemme taas Tuska-festivaaleille! Liputhan on ollut valmiina jo vuodesta 2020, Frattucci hymyilee.

Uskaltaisitko kutsua ventovieraan kotiisi? Emma, 25, järjestää illallisia tuntemattomille – ne ovat supersuosittuja

Kallion yössä juhlitaan pian ilman viinaa – tällainen on odotettu klubi: "Olisi aika outoa tulla vetämään tänne muita päihteitä"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut