Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin vilkkaalle kadulle asennettiin uusi peltipoliisi - tässä tulokset: lähes tuplavauhtia kaahannut jäi kiinni

Huopalahdentiellä on ajettu korkeimmillaan 78 kilometrin tuntivauhtia. Alueella on 40 km/h rajoitus.

Helsingin Huopalahdentielle asennettiin viime syksynä uusi automaattivalvontakamera.

Kameran tallentamien tietojen perusteella on jaettu noin 3 400 liikennevirhemaksua. Sakkoja on annettu 27 kappaletta. Tiedot ovat peräisin syyskuun alun ja huhtikuun lopun väliseltä ajalta.

Sakko annetaan alkaen 21 km/h ylinopeudesta. Liikennevirhemaksu taas alkaen 7 km/h ylinopeudesta.

– Kamera on erittäin hyvällä paikalla liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Määrät eivät ole silti mahdottomia, sanoo Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein.

Huopalahdentie rajoittuu etelässä Munkkiniemeen ja pohjoisessa Haagan liikenneympyrään.

Ylinopeuksia on havaittu eniten syys- ja kevätkuukausina. Talvikuukausina vauhti on pysynyt paremmin rajoitusten sisällä.

Esimerkiksi maaliskuussa on jaettu yhdeksän sakkoa. Tammikuussa ei yhtäkään.

– Alkuvuosi on ollut vielä luminen ja esimerkiksi maaliskuussa on ollut hyvät kelit, Pasterstein arvioi.

Keskimäärin liikennevirhemaksuja on jaettu noin 16 kappaletta päivässä – talvi on tosin vaikuttanut tähänkin. Lisäksi kamera ei ole ollut koko ajan päällä, vaan yksittäisiä viikkoja poissa käytöstä.

Muihin liikennevalvontakameroihin verrattuna kamera on ollut päällä poikkeuksellisen usein. Pasterstein arvioi, että kamerat ovat keskimäärin päällä puolet ajasta.

Pasterstein muistuttaa, että tämäkin osoittaa liikennevirhemaksujen ja sakkojen määrien olevan maltillisia. Ihmiset ovat ajaneet fiksusti.

– Tiellä on kuitenkin kaksi leveää kaistaa ja runsaasti liikennettä.

Korkein ylinopeus on nähty lokakuussa, kun autoilija on kaahannut 78 kilometrin tuntivauhtia. Alueella on 40 km/h rajoitus.

– Tuollainen nopeus on taajama-alueella kohtalokas jalankulkijoille ja pyöräilijöille törmäyksessä. Merkittävä liikenneturvallisuusriski.

Huopalahdentiellä tai sen välittömässä läheisyydessä on sattunut vuodesta 2017 alkaen noin 50 onnettomuutta, selviää Ramboll-karttapalvelusta. Näistä kymmenkunta on johtanut loukkaantumiseen. Huopalahdentiellä ei ole tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta onnettomuutta.

Lähellä Turunväylällä on kuitenkin tapahtunut kuolemaan johtanut tapaturma vuonna 2021.

Kamera on asennettu osana laajempaa Helsingin kaupungin liikenneturvallisuuden strategiaa.

Suunnitelman mukaan Helsingin alueelle asennetaan vuosina 2020–2024 yhteensä 70 uutta kameraa. Uusia kameroita tulee tämänkin vuoden aikana.

– Helsingin kaupunki teki tästä isomman suunnitelman parantamaan liikenneturvallisuutta. Olemme olleet siitä oikein tyytyväisiä. Se helpottaa poliisin työtä.

– Kamerat vapauttavat työaikaa perinteisestä nopeusvalvonnasta muuhun liikennevalvontaan.