Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suosituille alueille aiotaan rakentaa uutta Helsingissä – Ulla, 56, kyseenalaistaa: "Mikä tarve on laittaa joka paikkaan maksimaalisesti asuntoja?"

Munkkivuoreen ja Talinrantaan laaditaan suunnitteluperiaatteita ohjaamaan rakentamista.

Helsingin kaupunki suunnittelee tiivistävänsä asuntokantaa Munkkivuoressa ja Talinrannassa.

Uusia rakennuksia olisi näillä näkymin tiedossa etenkin Munkkivuoren ja Talinrannan väliin Taiteentekijäntien läheisyyteen. Paikalla sijaitsee tällä hetkellä hiekkakenttä ja nurmikkoa.

Lisäksi tarkoituksena on selvittää taloyhtiöiden kanssa mahdollisuuksia rakentaa nykyisiin kortteleihin.

Ulvilantien pohjoispuolen metsä on puolestaan säästymässä. Tosin osana Vihdintien kaupunkibulevardia tutkitaan mahdollisuuksia rakentaa metsään Huopalahdentien lähellä. Myös Ulvilanpuisto säilytetään.

Asukkaat vievät päättäjät metsään Haagassa – "Tilalle tulisi rakennusmassa ja ulkoilureittiä ei jäisi jäljelle juuri lainkaan"

Aiheen tiimoilta laaditaan tällä hetkellä suunnitteluperiaatteita. Ne eivät ole juridisesti sitovia, mutta tukevat rakentamista ja kaavoitusta.

– Tavoite on tehdä alueesta tiiviimpää, mutta kaiken suhteen on edelleen paljon vaihtoehtoja, sanoo arkkitehti Marina Fogdell Helsingin kaupungilta.

Kaupunki järjesti viime viikolla aiheesta kävelyn: alueen asukkaat pääsivät kuulemaan ja kysymään suunnittelusta kaupungin virkahenkilöiltä.

Mukana kävelyllä oli useita kymmeniä asukkaita.

Lähes koko ikänsä Munkkivuoressa asunut Mikko Kivistö, 30, suhtautuu suunnitelmiin varauksella. Hän toivoo monien muiden tapaan erityisesti, ettei luonto kärsisi rakentamisesta.

– Moni on valinnut tämän asuinalueeksi vehreyden ja virkistyspaikkojen takia. Yleisesti luontoon koskemisen pitäisi olla rakentamisessa ihan viimeinen keino.

Täydennysrakentamiseen Kivistö suhtautuu uusia kaavoitettavia tontteja myönteisemmin. Hänen mielestään se on järkevämpi tapa lisätä asuntokantaa.

Jos alue muuttuu liikaa, Kivistö pohtii, että saattaa äänestää jaloillaan. Osoitteena voisi tällöin olla Espoo.

Talinrannassa 30 vuotta asunut Maarit Hyytiäinen on suunnitelmista huolissaan.

– Meidän talojen viereen suunnitellaan isoa lisärakentamista. Tähän mennessä olemme saaneet asua kohtuullisen väljästi.

Lisäksi Hyytiäinen pohtii uusien asukkaiden vaikutuksia liikenteen sujuvuuteen.

Hyytiäisen mielestä lisärakentamista voitaisiin tarvittaessa suunnitella Helsingin taimiston alueelle Talissa.

Pitkään Munkkivuoressa asunut Esa-Jussi Viitala arvostaa alueella luontoarvoja, väljyyttä ja arkkitehtuuria.

– Jos täydennysrakentamista halutaan välttämättä tehdä, niin sen pitäisi olla pienipiirteistä ja hallittua. Sellaista, ettei alueen henki muutu, eikä poikkeuksellisen hieno ja yhtenäinen kokonaisuus tai luontoarvot kärsi.

Hän pohtii, että jos täydennysrakentamista on tehtävä, paras paikka voisi olla Ulvilantien lounaispuoli – eli sama alue, jota myös kaupunki on harkinnut. Sielläkin rakentamisen pitäisi istua maisemaan, eikä olla liian tehokasta.

Viisi vuotta Munkkivuoressa asunut Ulla Haikonen, 56, kehuu erityisesti ulkoilumahdollisuuksia: on helppoa käydä koiran kanssa lenkillä.

Hänen mielestään asutusta ei saisi tihentää liikaa. Etenkään lähiluontoalueita ei tule pienentää.

– Toivoisin, että paikkoja uudisrakentamiselle katsottaisiin ennemminkin liike- ja teollisuusalueilta.

– Vähän jää hämärän peittoon, että mikä tarve on laittaa joka paikkaan maksimaalisesti asuntoja.

Syy lisärakentamiselle on väestöennuste. Helsingissä asuu kaupungin arvioiden mukaan 2040-luvulla noin 770 000 ihmistä, eli 150 000 enemmän kuin nykyisin. Kaupunki on linjannut, että niin uusille kuin vanhoille alueille rakennetaan.

Helsingin kaupungin Marina Fogdell vakuuttaa, että luontoarvot ja liikenteeseen liittyvät kysymykset tullaan huomioimaan.

Fogdell painottaa, että Munkkivuori ja Talinranta edustavat oman aikakautensa arkkitehtuuria ja kaupunki-ihannetta.

– Olisi hienoa, jos uusi vaihe olisi myös oma selkeä kokonaisuutensa, jossa olisi tämän aikakauden tärkeitä asioita.

Rakentamisen aikataulusta ei ole tietoja. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa voi kommentoida 2. kesäkuuta asti kaupungin kirjaamoon. Myös syksyllä pääsee kertomaan mielipiteitään.