Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi paljastaa yllättävän tiedon peltipoliiseista – Dennis Pasterstein: Kun silloin tällöin välähtää, se riittää

Poliisin mukaan uskottava valvonta riittää karsimaan autoilijoiden ylinopeuksia.

Poliisin liikennevalvontakamerat ovat päällä keskimäärin puolet ajasta, kertoo Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein. Arvio koskee koko Suomea.

– Kameran pitäminen kokoajan päällä ei lisää juurikaan niiden vaikutusta. Uskottava valvonta riittää, jotta autoilija muuttaa käyttäytymistään.

– Autoilijat eivät tiedä onko kamera päällä vai ei. Jos kamera ei olisi ikinä päällä, niin uskottavuus varisisi pois. Kun näkee, että se silloin tällöin välähtää, niin herää ajatus, ettei täälläkään voi ajaa ylinopeutta ilman seuraamuksia.

Suomessa liikennevalvontakameroita on yli 200. Poliisin resurssit eivät Pastersteinin riittäisi siihen, että kameroita pidettäisiin päällä jatkuvasti.

– Emme pystyisi siihen: kuvia tulisi liikaa käsiteltäväksi nykyisillä resursseilla.

– Kuvat myös happanisivat: ne täytyy saada 30 päivässä eteenpäin. Emme halua sellaista tilannetta, että tapaukset menevät vanhaksi. Otamme sen, minkä ehdimme käsitellä.

Kehä I:llä on myös useita vanhanmallisia peltipoliisitolppia, joissa ei ole kameraa laisinkaan. Kameroiden paikkaa tolpissa sen sijaan vaihdellaan.

Poliisi lähetti Suomessa kameroiden perusteella noin 176 000 liikennevirhemaksua ja sakkoa viime vuonna. Vuonna 2018 luku oli noin 300 000.

Taustalla vaikuttaa uusi tieliikennelainsäädäntö ja siihen liittyvä tietojärjestelmäuudistus.

Uudistus otettiin keskeneräisenä käyttöön.

– Hallinnollinen prosessi on astetta vaikeampia ja järjestelmä on edelleen keskeneräinen.