Yli 60 kaupan einesruoat syynissä: Pizzojen ja nuudelien hygieniasta paljastui karu yllätys – "Ehkä liian pitkät myyntiajat"

Useat ruokakaupat ovat myyneet hygieeniseltä laadultaan huonoja einesruoka-annoksia, jotka on valmistettu ravintoloissa tai kaupassa. Asia selviää Helsingin kaupungin tekemästä selvityksestä.

Muun muassa valmiiksi pakatuissa pasta-, riisi- ja nuudelipohjaisista annoksista sekä pizzasta ja salaatista löytyi mikrobiologiselta laadultaan huonon arvion saaneita näytteitä.

Huonoksi arvioituja näytteitä oli erityisen paljon kuumentamalla valmistetuissa ruoissa. Tämä viittaa ongelmiin ruokien jäähdytyksessä.

Näytteitä otettiin viime vuonna 67 ravintolasta ja kaupasta Helsingissä, Vantaalla ja Hyvinkäällä.

Laatu oli huono 34 prosentissa näytteistä eli joka kolmannessa. Laadultaan hyviä oli 55 prosenttia ja välttäviä 11 prosenttia. Lainsäädännön edellyttämän alle +6-asteen myyntilämpötilan ylitti 28 prosenttia tutkituista näytteistä.

– Laadultaan huonoksi arvioitujen näytteiden melko iso osuus yllätti. Kyse on ollut ehkä liian pitkistä myyntiajoista, sanoo Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Helsingin Uutisille.

Ruokamyrkytykset yleistyvät Helsingin sushiravintoloissa – yhdelle ketjulle kovat uhkasakot: ruokaa tehtiin likaisessa keittiössä, käsihygieniaa laiminlyötiin

Helsingin kaupungin mukaan suurin osa ruokia vähittäismyyntiin valmistaneista toimijoista ei ollut tehnyt tuotteilleen säilyvyystutkimuksia eivätkä myyntiajat perustuneet tutkittuun tietoon. Näytteeksi otettujen tuotteiden myyntiaika vaihteli kahdesta vuorokaudesta jopa kymmeneen vuorokauteen. Merkintä valmistuspäivästä puuttui osasta tuotteita.

Huonot tulokset johtuivat kaupungin mukaan aerobisten mikrobien ja enterobakteereiden kohonneesta määrästä. Ruuan epähygieeninen käsittely, väärät säilytyslämpötilat sekä liian pitkät säilytysajat lisäävät aerobisten mikrobien kokonaismäärää. Tautia aiheuttavia bakteereita kuten listeriaa ei todettu.

Kätevä arjen helpottaja vai petollinen suolapommi? – Huomioi valmisruokahyllyllä ainakin nämä asiat

Ravintoloiden kauppaan toimittamien annosten suosio on ollut korona-ajan uusi ilmiö, joka on Åbergin mukaan jo hiipumassa.

– Luulen, että ravintoloissa on palattu takaisin tarjoamaan ruokaa suoraan asiakkaille. En tiedä valmistavatko kaikki projektin aikaiset toimijat enää annoksia vähittäismyyntiin. Valmistajien määrä on vähentynyt ja vakiintunut. Projektissa havaittiin, että uusintanäytteiden myötä tulokset paranivat.

Etsitkö sinäkin punalaputettua ruokaa? – tältä sivustolta kaupan valikoimaa voi urkkia etukäteen: Kasper, 21, antaa vinkin parhaasta viikonpäivästä

Pakkausmerkinnöissä oli puutteita yli puolella tuotteista. Vain neljän tuotteen merkinnät olivat kunnossa. Kaikissa ravintoloissa valmistettujen tuotteiden merkinnöissä oli puutteita. Yleisimmät puutteet pakkausmerkinnöissä koskivat ainesosaluetteloa ja allergeenien korostamista sekä toimijan nimen ilmoittamista.

– Kaikilla ravintoloilla oli eritasoisia puutteita pakkausmerkinnöissä ja vähittäismyynnin edellyttämät pakkausmerkinnät ovat ravintoloille uusi asia, Åberg kertoo.

Näytteet otettiin 26.1.–11.5.2021 välisenä aikana valmiiksi pakatuista einesannoksista. Muun muassa sushi-annokset oli jätetty selvityksen ulkopuolelle.

Koronarajoitusten purun seuraus: myös tämä tuttu tauti on yltynyt epidemiaksi asti – "On ehkä unohtunut, että talvikauteen kuuluvat ripulitaudit"

Prisman "miinuskuitti" paljastaa hurjan ale-ilmiön, joka saa asiakkaat käyttäytymään oudosti kello 20.59 – "En välttämättä ostaisi"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut