Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vessa voi olla oleskelutilaa isompi, keittiöön mahtuu nipin napin mikro – yksinasuvat kritisoivat asuntosuunnittelua: "Oletusarvo on aina kaksi työssäkäyvää"

Asuntojen suunnittelulla on iso vaikutus elämänlaatuun, toteaa Yksinasuvat ry.

Yksinasuvia ei oteta suomalaisessa yhteiskunnassa huomioon riittävästi. Tätä mieltä on Töölössä asuva Sirkku Nyström, 75.

– Oletusarvo on se, että on aina kaksi työssäkäyvää ihmistä, vaikka yksinasujia on Suomessa 1,28 miljoonaa.

Helsingin kotitalouksista noin puolet on yhden hengen talouksia. Nyströmin mukaan yksinasuvan elämä on monin tavoin kalliimpaa ja etenkin se näkyy asumiskuluissa, jotka haukkaavat yksin asuvalta paljon suuremman osan tuloista.

Ja vaikka olisikin velaton omistusasunto, voi taloyhtiössä alkava iso remontti suistaa yksinasuvan talouden raiteilta.

– Ei vain selviä lainaosuuksista, kun käytettävissä on yhdet tulot, esimerkiksi vain pieni eläke, toteaa Nyström, joka on asunut yksin vuodesta 1985.

Viihtyvyys miniasunnossa hiipuu nopeasti muuton jälkeen – Tällaisia asuntoja Hoas nyt rakentaa: toimitusjohtaja vertaa tilannetta Monopoli-peliin

Toimittajan töistä eläkkeellä oleva Nyström sanoo edelleen tekevänsä kirjoitushommia silloin tällöin lisätienestiksi.

– Erittäin tarkkaan lasken kyllä kaikki menot.

Nyström kantaa huolta erityisesti pienituloisista naisista.

– Mies löytää kyllä aina puolison eron jälkeen, mutta moni nainen ei tule enää löytämään miestä.

Helsingin yli 65-vuotiaista yksinasuvista huomattava enemmistö onkin tilastojen mukaan naisia, mikä johtuu myös miesten suuremmasta kuolleisuudesta.

Taitelija Katariina Souri vaati äskettäin Ilta-Sanomissa, että yksinelävien verotusta pitäisi keventää.

– Onhan se ihan käsittämätön hyöty, jos olet parisuhteessa ja silloin voidaan yhdessä jakaa laskut, hän huomautti.

Näiden asuntokohteiden myynti on laskenut alkuvuonna Helsingissä 63,8 % – "Suuri merkitys koko asuntomarkkinoiden toimivuudelle"

Yksinasuvat ry järjestää kaikille avoimen luento- ja keskustelutilaisuuden Itäkeskuksen kirjastossa perjantaina. Järjestö haluaa kiinnittää huomiota yksin asuvien asemaan. Se on jättänyt myös lausunnon hallituksen asuntopoliittiseen ohjelmaan, joka ulottuu vuoteen 2028.

Yksinasuvien mielestä nykyinen asuntopolitiikka katsoo asiaa lähinnä opiskelijoiden näkökulmasta, vaikka yksinasuvista puolet on 30–65-vuotiaita.

Järjestön mielestä miniyksiöiden rakentamisesta tulisi luopua, koska alle 35 neliön asunnot muuna kuin tilapäisenä asumisena koetaan ahdistavina.

Esteettömyysvaatimukset taas voivat johtaa siihen, että asunnon kylpyhuone on isompi kuin oleskeluun varattu tila.

Myös asuntojen suunnittelu muokkaa elämistä, muistuttaa Yksinasuvat ry. Moneen pieneen asuntoon on suunniteltu keittiötila sen mukaan, että asukas syö yksin kotonaan mikroeineksiä, eikä koskaan kutsu vieraita.

– Kyllä! huudahtaa Sirkku Nyström.

– Uudessa arkkitehtuurissa tehdään mikroskooppisia asuntoja ja sitten on vanha arkkitehtuuri, joka on epäkäytännöllistä ja vaatii kaksi ihmistä, että saa jonkin isomman tavaran esimerkiksi vietyä taloyhtiön varastoon raskaiden ovien taakse.

Kimppakämpässä asuva alkaa noin kolmekymppisenä miettiä tätä kiperää kysymystä – Tutkija Anna Heinonen asui kommuunissa itsekin: "Oppii asioita, joita moni ei tiedä edes hyvistä ystävistään"

Yksin asumisen ei suinkaan tarvitse tarkoittaa yksinäisyyttä. Nyström kertoo, että hän huomasi tiukkojen koronarajoitusten vaikutukset, kun ne alkoivat salakavalasti näännyttää.

– Kun pääsin vihdoin koronakevään jälkeen kahville ystävän kanssa, olin kuin kuihtunut kasvi, jonka päälle olisi satanut vettä. Kyllä ihminen kädellislajina tarvitsee pärjätäkseen yhteisön ympärilleen. Eristäminen ja eristäytyminen on luonnotonta, hän toteaa.

Yksinasuvat ry järjestää kaikille avoimen luento- ja keskustelutilaisuuden Itäkeskuksen kirjaston kokoushuone Kanervassa 27. toukokuuta kello 16–18. Puheenjohtaja Raija Eeva luennoi aiheesta Elämänmuotona yksinasuminen.

Helsingin vuokramarkkinoissa selvä muutos, näin tilanteen kokevat asuntoa etsivät – Noora, 33, ihmettelee yhtä seikkaa: "Itse pidän kohtuuttomana"

Velkahelvetti pakotti lääkäri Ville Salmensuun, 43, ajamaan myös taksia – tavoittelee nyt hitaampaa elämää himoitussa autiosaaressa Helsingin edustalla

Kantakaupungissa asunut Henriikka, 30, teki täydellisen elämänmuutoksen – sai sysäyksen opiskelutovereiden kanssa keskellä metsää: "Kun tulin takaisin Kamppiin, tajusin kuinka se kuormittaa"

Kimppa-asuntoja valmistui meren rannalle Helsinkiin, mutta hakijoista oli pulaa – Näin paljon Roosa, 19, maksaa vuokraa 14-neliöisestä huoneesta

Helsingin uusista studioasunnoista tuli trendikäs vaihtoehto vuokrakämpille: Romaniasta muuttanut Catalina, 27, asuu 1773 e/kk -asunnossa – tämä kaikki kuuluu hintaan

Leskeksi jäänyt Raija Viitanen, 79, tietää miltä yksinäinen joulu tuntuu – apu löytyi lopulta yllättävältä taholta

Suurimpien kaupunkien keskustat vetävät yksinasuvia – "Kalliossa ja Sörnäisissä on paljon yöelämään liittyviä virikkeitä"