Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Unohdetulle paraatipaikalle on nousemassa suuri uudisrakennus Helsingissä – puutalojen kohtalo aiheuttaa närää

Puutalot syrjäyttävä uudisrakennus herättää mielipiteitä Kaartin Lasaretin korttelissa.

Kaartin Lasaretti halutaan avata Helsingissä yritysten ja kaupunkilaisten käyttöön. Korttelissa sijaitsee useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

Suunnitelmat ovat kunnianhimoisia: kortteliin kaavaillaan muun muassa yritysten pääkonttoreita, avointa sisäpihaa terasseineen, päiväkotia, koulua ja isoa maanalaista parkkihallia.

HGR Property Partners osti korttelin kiinteistöineen valtiolta 11,3 miljoonalla eurolla. Yritys uudistaa korttelia kymmenillä miljoonilla euroilla. Nyt sille ollaan tekemässä uutta asemakaavaa.

– Helsingin keskustassa on valtava kysyntä nykyaikaisille toimistotiloille. Alue tulee myös aukeamaan kaupunkilaisille, tiivistää yrityksen kiinteistökehitysjohtaja Tuomas Raikamo.

Korttelin rakennukset ovat olleet tyhjillään 2000-luvun alusta. Poislukien kivitalossa sijainnutta päiväkotia.

Monelle vieraaksi jäänyt alue sijaitsee Hietalahdentorin takana.

Suurin osa korttelin vanhoista rakennuksista remontoidaan uutta käyttöä varten. Näin tehdään kahdelle Engelin suunnittelemalle 1820-luvun kivitalolle, vuonna 1884 rakennetulle entiselle varuskuntasairaalalle ja vuonna 1942 pystytetylle VTT:n vanhalle päärakennukselle.

Kahden puutalon kohtalo on toinen: tilalle nousee uudisrakennus. Asuintalona toimineelle puutalolle etsitään uutta paikkaa. Toinen, vajana toiminut rakennus, aiotaan siirtää tai purkaa.

Puiset rakennukset tulee säilyttää paikallaan, toivovat paikalliset asukasyhdistykset. Asuinrakennukselle tulisi ainakin löytää uusi paikka.

Aluetta voisi vaalia ja käyttää matkailuvalttina.

– Puiset rakennukset yhdessä sotilassairaaloiden kanssa muodostavat historiallisen 1800-luvun maiseman. Aluetta voisi vaalia ja käyttää matkailuvalttina, sanoo Eteläiset kaupunginosat ry:n puheenjohtaja Anu Soots.

HGR:n mukaan uutta paikkaa etsitään. Yhteydenottoja toivotaan. Raikamo muistuttaa, ettei rakennuksille ole löytynyt vuosikausiin käyttöä. Hänen mukaansa tyhjät rakennukset eivät tue kestävää kehitystä.

– Kestävää kehitystä on se, että hyödyllisiä ja tarvittavia toimintoja tuodaan tarkoituksenmukaisiin paikkoihin julkisten liikenneyhteyksien varteen.

Uudisrakennuksesta on tehty kaksi viitesuunnitelmaa. Eteläiset kaupunginosat ry:n jäsenen Asko Takalan mielestä rakennus on suunnitelmissa liian korkea. Takala on taustaltaan arkkitehti.

Suunnitelmissa 5–6 kerroksinen uudisrakennus on vastapäätä sijaitsevaa vanhaa VTT:n taloa korkeampi. Samalla se jättää varjoonsa Engelin rakennukset.

– Uudisrakennuksen tulee olla matalampi ja maltillisempi. Ilme on oikean suuntainen, mutta liian tehokas.

HGR:n Raikamo sanoo, että suunnitelmat on tehty yhteistyössä kaupungin kanssa ja niissä on huomioitu naapuruston rakennusten korkeudet.

Asukasyhdistys näkee hankkeessa myös hyvää. On positiivista, että vanhoille rakennuksille tulee uutta käyttöä. Sekin on myönteistä, että tila avataan kaupunkilaisille.

Takala kehuu myös sitä, että VTT:n vanha talo on nyt saamassa suojelumerkinnän. Sitä ei ollut aikaisemmin. Se herättää kysymyksiä, onko parkkihallin päälle mahdollista rakentaa vehreätä pihaa.

– Nyt luodaan illuusiota puistosta, hän pohtii.

Myös parkkihallin liikennejärjestelyt ja sinne sijoitettavan kaupan huoltoyhteydet herättävät kysymyksiä.

Raikamo sanoo, että sujuvan liikennöinnin takaamiseksi tehdään yhteistyötä kaupungin ja ulkopuolisten liikennesuunnittelijoiden kanssa. Hänen mukaansa vehreä piha on lähtökohta rakentamiselle, ja se huomioidaan hallin rakenteissa. Myös niin sanotut korotetut kumpuosuudet voivat tarjota kasvualustaa.

– Pysäköintihalli ei ole koko korttelin laajuinen ja tontille jää myös maanvaraista osaa.

Helsingin kaupunki suhtautuu hankkeeseen myönteisesti.

– Tämä alue on ollut pitkään unohdettuna kantakaupungissa, sanoo kaupungin arkkitehti Sinikka Lahti.

Lahti kommentoi, että uudisrakennuksen tapauksessa on tärkeä varmistaa sen sopivuus ympäristöön.

Parkkihallin sijoittaminen tontille tarkoittaa, ettei vastaavaa olisi tulossa Hietalahdentorin alle.

Uutta paikkaa etsivä puurakennus voisi sopia hänen mukaansa vaikkapa asukastaloksi historialliseen miljööseen.

– Kaikenlaisia vaihtoehtoja harkitaan, kunhan se saataisiin säästymään, Lahti sanoo.