Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisen torin portit suljettiin turisteilta, yrittäjä ällistyi: "Kurja tilanne kauppiaille, siellä oli henkilökunta valmiina"

Hernesaaren luvatonta kaatopaikkaa ei saatu siivottua ajoissa.

Matkamuistoja Hernesaaressa myyvät yrittäjät ovat pettyneitä, koska kaikkia risteilyalusten turisteja ei ohjata enää myyntikojujen ohi.

Helsingin Satama on muuttanut kulkureittejä, koska Jääherneen pohjoispuolinen kenttä on epäsiisti. Alueella on muutamia kontteja, joissa myydään matkamuistoja, virvokkeita sekä vuokrataan pyöriä.

– Eilen siellä näytti olevan vielä niin paljon tavaraa, että turistit ohjataan ulos toisesta portista, satamamestari Staffan Teromaa sanoi keskiviikkona.

Teromaa sanoo, että tilannetta seurataan päivittäin ja portit avataan heti, kun alue on tarpeeksi siisti ja kunnossa.

Osa Hernesaaresta oli muuttunut kahden koronavuoden aikana luvattomaksi kaatopaikaksi. Alueen vuokralaisiin kuuluva Vuotekno Oy kertoi viime viikolla, että alueella on aloitettu suursiivous.

– Olemme ajaneet pois useita autokuormia tavaraa. Tänään lähtee viimeiset kuormat. Sinne jää vielä kaupunkilaisten sekajätettä, jonka kaupungin asiantuntija hoitaa. Matkailutori on risteilymatkustajien osalta vastaanottokunnossa, Vuotekno Oy:n toimitusjohtaja Pekka Viukari sanoi tiistaina.

 Kurja tilanne kauppiaille, kun heillä oli henkilökunta valmiina.

Hän odotti seuraavan risteilyaluksen saapuvan viereiseen laituriin tämän viikon perjantaina.

Vuotekno edelleenvuokraa aluetta torimyyjille. Viukari sanoo, että porttien sulkeminen tuli viime viikolla täytenä yllätyksenä.

– Kurja tilanne kauppiaille, koska heillä oli siellä henkilökunta valmiina, mutta matkustajien pääsy alueelle oli evätty. He ovat tilanteesta hirmu murheissaan, koska koko kesänä tähän laituriin tulee vain 29 laivaa.

Jani Khaledin yritys myy Hernesaaren kolmessa kontissa matkamuistoja, kuten magneetteja, kuksia, puukkoja ja porontaljoja. Hän luottaa siihen, että myyntipaikat saadaan pian auki.

– Olemme menettäneet tähän mennessä kahden laivan myynnit. Parhaana vuotena 2018 yhdestä laivasta tuli meille noin 500–600 asiakasta.

Tuotteiden hinnat vaihtelevat eurosta sataan euroon.

– Parhaita asiakkaita ovat yhdysvaltalaiset turistit.

Khaledilla on matkamuistomyymälä myös Kauppatorilla.

Hernesaaressa on kolme laituria. Helsingin Satama on vuokrannut eteläisemmän laiturin myyntipaikkoja kahdelle yrittäjälle. Myös niissä myydään muun muassa matkamuistoja.

– Siellä on kaksi kojua. Ne ovat olleet tänä kesänä auki. Uskon, että asiakkaita on käynyt, Staffan Teromaa sanoo.

Viukari sanoo, että hänen alueellaan kauppiaat haluaisivat laajentaa toimintaansa myös toisen laiturin suuntaan.

– Optimaalisinta olisi, mikäli kävellen tai pyöräillen lähtevät matkailijat voitaisiin ohjata osan matkaan samaa matkaa, jolloin risteilymatkailijoille olisi tarjolla mahdollisimman kattavat palvelut helposti saatavissa. Kaupungille lähtiessä kahvilasta on saanut vedet ja virvokkeet matkaan. Palatessaan myymälöiden kautta matkailijat ovat voineet ostaa ne lahjansa ja matkamuistonsa, joita eivät löytäneet vielä kaupungilta tai viitsineet kantaa sieltä. Pienillä palvelujentuottajilla voi olla yllättävän suuri merkitys matkailukokemukselle ja mielikuvalle Helsingistä, Viukari kertoo.