Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapinlahden Linnut laulaa nyt poismenneiden muistoksi – Tapio Liinoja, 67: "Aina on oltu sorretun ihmisen puolella"

Vaikka Lapinlahden Linnut tuli tunnetuksi television kautta, Tapio Liinoja on lopettanut tv-viihteen katsomisen.

Huumoriyhtye Lapinlahden Linnut lopetti julkisen keikkailunsa jo lähes kymmenen vuotta sitten, mutta miehet eivät edelleenkään suostu pysymään poissa estradeilta.

Tästä tuorein esimerkki nähdään ja kuullaan 6. kesäkuuta, jolloin Lapparit kipuaa Tavastian lavalle esiintymään hyväntekeväisyyskonsertin muodossa.

– Kyllä tämä aika tavalla harvinainen keikka on. Lavaesiintyminen loppui meiltä käytännössä kokonaan jo vuonna 2013, eikä sen jälkeen ole tehty kuin muutamia keikkoja lähinnä yksityistilaisuuksiin, kertoo yksi yhtyeen perustajajäsenistä, Kumpulassa asuva Tapio Liinoja, 67.

Nyt yhtye tekee paluun yhden esiintymisen ajaksi kunnioittamaan lukuisia yhtyeelle merkittäviä joukosta jo poistuneita henkilöitä.

He ovat viime joulukuussa menehtynyt Timo Eränkö sekä taustahahmot Paavo Liesinen, Eero Tamminen, Heikki Keskinen ja Seppo Kahilainen.

Vaikka moni nykyisin esiintyvistä viihdekokoonpanoista on brändännyt Suomessa itsensä hyvinkin tarkkaan, Lapinlahden Linnut ei uransa aikana kuitenkaan hakenut yleisöltä suosiota samalla tavalla laskelmoiden.

– Kun lähdimme tekemään lauluja ja sketsejä, ei meillä ollut mitään sen kummempaa suunnitelmaa. Se tehtiin, mikä tuntui hyvältä ja hauskalta, Liinoja myöntää.

– Oikeastaan yksi johtotähti Linnuilla on aina ollut: aina on oltu pienen ja sorretun ihmisen puolella.

Lintujen linja näkyy kenties parhaiten sketsissä, jossa puusepänverstaalla ahertava duunari palkitaan johtoportaan myöntämällä mitalilla. Pari vuotta sen jälkeen Linnut tekivät jatkosketsin, jossa samaiselta duunarilta viedään mitali pois ja hänelle annetaan vielä selkäsauna.

Sketsi ajoittuu 90-luvun lamaan, josta usein syytettiin tavallisia työntekijöitä.

Kaikesta huolimatta Tapio Liinoja suhtautuu suomalaiseen yhteiskuntaan luottavaisesti.

– Ei meno Suomessa ole vuosien saatossa raa'istunut, päinvastoin. Kyllä tässä maassa pidetään vähäosaisista loppujen lopuksi huolta.

– Huumorin tekeminen sen sijaan on muuttunut toisenlaiseksi. Enää tuskin sanottaisiin asioista yhtä karskisti kuin mitä me aikoinaan sanoimme.

Vaikka Lapinlahden Lintujen levytuotantoon kuuluu kymmeniä, jollei peräti satoja kappaleita, muutama niistä on jäänyt Liinojan mieleen erityisesti.

– Kalliossa, Puumiekka ja Köyhän taivas olivat kyllä hyvin tehtyjä kappaleita, se pitää myöntää.

Aivan uusimpaan televisioviihteeseen ei Liinojalla ole tiukkaa tuntumaa. Syy tähän on yksinkertainen.

– Meiltä hajosi televisio puolisen vuotta sitten. Kun vein romua Gigantin takapihalle, ajattelin ostaa uuden tilalle, mutta en ole niin tehnyt. En ole telkkaria vielä kaivannut, joten ollaan sitten ilman, Liinoja naurahtaa.

Lapinlahden Lintujen konsertissa Tavastialla esiintyvät myös Pelle Miljoona Allstars ja Dave Lindholm sekä Radio Fiskars Orchestra ja Jallukka Band.