Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Alppilassa pelätään suositun kallion räjäytystä – Iina, 28, järkyttyi: "En ole kuullut asiasta mitään!"

Suunnitelmissa on myös Alppitalon purkaminen.

Alppilan ja Pasilan välisen Savonkadun aluetta ollaan mylläämässä lähivuosina täysin uusiksi. Nykyiseen puisto- ja kalliomaisemaan on suunnitteilla muun muassa toimistorakennuksia, kauppoja, ravintoloita, asuntoja ja uusia virkistysalueita.

Kallioilla tiistai-iltaa ystäviensä kanssa viettänyt Iina, 28, oli suunnitelmista järkyttynyt.

– Onpa surkeaa! Olen asunut Alppilassa vuodesta 2018 lähtien, enkä ole kuullut asiasta mitään. Kalliot täytyy säilyttää, hän puhisee.

Iina sanoo, että Savonkadun kalliot ovat rentouttavia läpikulkupaikkoja myös silloin, kun hän kävelee töistä kotiinsa Pasilan asemalta.

– Täällä unohtaa, että vieressä on iso Pasilan keskittymä. Tämä on harvinaisen rauhallinen paikka, hän sanoo.

Juuri sijainti Triplan ja Pasilan aseman välittömässä läheisyydessä tekee alueesta erityisen houkuttelevan rakennusyhtiöille.

– Se on herättänyt paljon kiinnostusta harvinaisen helposti saavutettavana kantakaupungin alueena, Helsingin kaupungin arkkitehti Paula Leiwo kertoi verkon asukastilaisuudessa tällä viikolla.

Rakennusyhtiö NCC on tehnyt alueesta kehittämisvarauksen. Moni alueen asukas pelkää, että kalliota tuhotaan liikaa, eikä suositulla alueella voisi viettää enää aikaa.

Kaupungin mukaan alueen suunnittelu lähtee siitä, että kallioita säilytetään mahdollisimman paljon ja alueen läpi kulkevaa viherväylää parannetaan. Alustavissa suunnitelmissa todetaan, että "Savonpuiston ja Saimaanpuistikon kallioiden laet jätetään luonnontilaisiksi."

Kallion laelle on suunniteltu oleskelualueita ja "maisemakeinuja".

Havainnekuvien perusteella kalliota jäisi eniten Karjalankadun ja Porvoonkadun väliselle alueelle.

Kaupunki ja NCC pimittävät arkaa rakennussuunnitelmaa – näyttävät havainnekuvat poistettiin nettisivuilta vauhdilla

Kaupunki ja NCC ovat keränneet suunnitelmista asukkaiden kommentteja tavallista aikaisemmassa vaiheessa. Kallioilla istuvaan seurueeseen kuuluva Sepi, 35, ei pidä uskottavana, että kaupunkilaisten mielipiteillä olisi oikeasti mitään vaikutusta esimerkiksi kallioiden säilymiseen. Myös Iina on samoilla linjoilla.

– On vaikea löytää väylää, miten voisi vaikuttaa, Iina sanoo.

41-vuotias Marius suhtautuu tilanteeseen luottavaisemmin.

– Ei pidä aliarvioida omia vaikutusmahdollisuuksia, hän kommentoi keskustelua.

Joni sanoo, että hänellä on kokemusta, että omilla mielipiteillä voi olla vaikutusta kaupungin asioihin.

HU:n haastattelema nelikko ei nähnyt uudisrakentamisessa mitään hyviä puolia.

– Kun ihan oikeasti ajattelee, niin täällä on jo riittävästi palveluja ja kaikkialla näkee tyhjiä toimistotiloja, Malminkartanossa asuva Joni sanoo.

Karjalankadulla sijaitsevan Alppitalon paikalle on suunniteltu tehokasta asumista. Rakennuksen omistaja on suunnitellut suuren toimistorakennuksen purkamista. Haettu kaavamuutos on erillinen muusta Savonkadun kehittämisestä.

Savonkadun alueen kolme suunnitelmaehdotusta julkaistaan ensi viikolla kaupungin verkkosivulla. Kaupunkilaiset pääsevät kommentoimaan niitä 1.-21.6. välisenä aikana kerrokantasi.hel.fi -sivulla.

Savonkadun alueen kaavaehdotus valmistuu kaupungin arvion mukaan ensi vuonna.

Katso isompi versio yllä olevasta kuvasta tästä.

Helsingin Uutiset on nähnyt alustavat suunnitelmaehdotukset ja havainnekuvat. Kaupunki kuitenkin poisti tiedot julkisesta karttapalvelusta perjantaina HU:n yhteydenoton jälkeen.

Kaupungin mukaan tietojen julkaisu johtui virheestä. Kaupunki ja rakennusyhtiö NCC ovat sopineet, ettei tietoja julkaista ennen 1. kesäkuuta. Aiemmin kaupunki on esitellyt havainnekuvia julkisessa asukastilaisuudessa.

Lue lisää: Kaupunki ja NCC pimittävät arkaa rakennussuunnitelmaa – näyttävät havainnekuvat poistettiin nettisivuilta vauhdilla

Kolme vuotta sitten avattu Tripla menee jo nyt isoon remonttiin – osa terasseista vaarallisella alueella

Pasilaan uusi festivaali, ilmaisia keikkoja läpi kesän – katso tästä pääesiintyjät

Havainnekuva: Triplan viereen halutaan rakentaa aiottua vähemmän asuntoja – tässä syy

Triplan viereen ilmestyi hätkähdyttävä Vladimir Putin -galleria – paikkaa ei ole valittu sattumalta

Puuttuva koulu hämmästyttää Helsingin uudella asuinalueella, rakentaminen viivästyi jo vuodella – paikalla on nyt betonitehdas: "Kiire tässä tulee"