Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailija, tiesitkö tämän? Lemmikki voidaan jopa lopettaa kotimaahan palatessa, jos nämä asiat eivät ole kunnossa – Satojen lemmikkien matka tyssäsi viime vuonna rajalla

Huoleton ulkomaanreissu lemmikin kanssa voi johtaa kotimaahan palatessa ikävään tilanteeseen: pahimmassa tapauksessa lemmikki voidaan jopa lopettaa, jos sen paperit eivät ole kunnossa.

– Kuulemme liian usein lemmikkien omistajilta, etteivät he tienneet, että lemmikillä pitää olla lemmikkipassi tai terveystodistus, tai että terveystodistuksen pitää olla tietyn mallinen, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen Tullin tiedotteessa.

Hän kertoo puhelimitse, että viime vuonna Tulli tarkasti yli 1 600 kissaa ja noin 6 000 koiraa. Kissoista maahantulovaatimuksia ei täyttänyt 113 ja koirista 256. Koronapandemian vuoksi matkustajia ja siten lemmikkejäkin oli normaalia vähemmän.

– Ekinokokkilääkitys puuttuu usein, koska se on erikoisuus, joka vaaditaan vain muutamaan maahan EU:ssa. Muun muassa Suomi ja Norja ovat ekinokokkivapaita maita. Pahimmat puutteet ovat kuitenkin rokotuksissa ja lemmikkien asiakirjoissa. Joko asiakirja puuttuu kokonaan tai on väärän mallinen eli ns. ei-EU-mallinen terveystodistus, Sulander-Seppänen kertoo.

Jos papereita ei ole, ei voida varmistua, ettei eläin tuo Suomeen vaarallisia tauteja.

– Nämä ovat ihan kauheita tilanteita kaikille, paitsi asiakkaalle, myös viranomaiselle. Eihän kukaan sellaista haluaisi tehdä, mutta eläinten välityksellä tulevat taudit rankkoja. Rabieskin on edelleen tappava tauti. Sen takia tässä ollaan tarkkoja.

Maahantulon vaatimukset riippuvat siitä, mistä maasta Suomeen ollaan tulossa. Löydät Tullin muistilistan jutun lopusta.

Useimmista EU-maistakin tullessa lemmikillä pitää olla todistus ekinokokkilääkityksestä, joka on aloitettu ennen matkaa. Myös todistus rabieksen eli raivotaudin vasta-ainetesti on korkean riskin maasta tullessa tehtävä, vaikka lemmikki olisi rokotettu tautia vastaan.

Jos Suomeen palaavalta lemmikiltä puuttuu rabieksen vasta-ainetodistus, mutta lemmikki on rokotettu ja testi on otettu, tilanteen ratkaisemisesta voidaan Tiia Sulander-Seppäsen mukaan neuvotella.

Ilman todistusta ulkomailta maahantuotavat eläimet kuitenkin palautetaan lähtömaahan tai lopetetaan.

– Rabies on edelleen tappava tauti, Sulander-Seppänen muistuttaa.

Korkea rabiesriski on suomalaisten suosimista matkakohteista esimerkiksi Turkissa. Lemmikki on siellä mukana Sulander-Seppäsen mukaan yllättävän monella suomalaisella.

Ekinokokkilääkitys vaaditaan useimmista maista tulevilta koirilta. Ekinokokki on loinen, joka voi aiheuttaa ihmiselle jopa hengenvaarallisen taudin.

Tartunnan voi saada loista kantavan koiran ulosteesta tai ulosteen saastuttaman veden tai elintarvikkeiden välityksellä. Ihmiset voivat saada tartunnan myös ekinokokkia kantavan koiran turkkiin tarttuneista madon munista.

Tulli muistuttaa, että maahantulovaatimukset on selvitettävä Suomessa eivätkä esimerkiksi ulkomaiset toimijat tunne Suomen rajasäännöksiä.

– Tiedossa on tapauksia, joissa Virossa eläinlääkäri on kieltäytynyt antamasta ekinokokkilääkitystä. Ulkomainen eläinlääkäri ei välttämättä ymmärrä asian vakavuutta, Sulander-Seppänen kertoo.