Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisilta uutta tietoa Helsingin sarja-ahdistelijasta – epäilty on yrittänyt valikoida uhriksi puolustuskyvyttömiä

Poliisi epäilee miestä useiden naisten seksuaalisesta ahdistelusta. Epäiltyä ei ole vangittu, vaan hän on vapaalla jalalla.

Koillis-Helsingissä seksuaalisesta ahdistelusta epäilty mies (HU verkko 27.5.) on yrittänyt valikoida uhrikseen jossain määrin puolustuskyvyttömiä henkilöitä, arvioi poliisi.

– Suurin osa uhreista on ollut hyvin iäkkäitä ja yhdessä tapauksessa lapsi, kertoi ylikomisario Marko Pokka maanantaina HU:lle.

Tutkinnassa on kokonaisuus, jossa 39-vuotiasta miestä epäillään 11–83-vuotiaiden naisten ahdistelusta. Rikosnimikkeinä tapauksissa on useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Epäillyt rikokset tapahtuivat Suurmetsän ja Jakomäen alueella joulukuun 2021 ja toukokuun 2022 välisenä aikana. Uhreja on yhteensä kahdeksan.

Ahdistelija on puhuttanut alueella, miehestä varoitettiin muun muassa Jakomäen Facebook-ryhmässä huhtikuussa.

Poliisi sai uhreilta hyvät tuntomerkit epäillystä ja pääsi hänen jäljilleen omien poikkeuksellisen laajojen tutkimustensa avulla. Pokka ei avaa, millaisia tutkimuksia asiassa on tehty. Tutkinnassa kuitenkin ilmeni, että kyseessä oli laajempi kokonaisuus.

– Tällaisten rikosten selvittäminen on pitkäjänteistä työtä. Jutun tutkiminen vaati työntekijöiltä joustamista ja lukuisia työtunteja. Tämäntyyppiset tapaukset aiheuttavat ymmärrettävästi alueen asukkaissa turvattomuuden tunnetta ja sen vuoksi tutkintaan on tärkeää satsata, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Juhani Vuorisalo.

Epäilty on nyt vapaalla jalalla. Poliisi on arvioinut ”tehtyjen toimenpiteiden” riittävän tässä vaiheessa.

Poliisi sai ensimmäisen kerran ilmoituksen epäillyn toimista joulukuun puolivälissä 2021. Poliisi epäilee, että tuolloin mies ahdisteli ja pahoinpiteli noin 80-vuotiasta naista. Asianomistaja oli kohdannut epäillyn kotitalonsa rappukäytävässä. Uhrin kertomuksen mukaan mies väitti, että työskentelee talossa. Tämän jälkeen epäilty oli ahdistellut naista, joka kaatui ja loukkasi itsensä.

Joulukuun lopussa miehen epäillään ahdistelleen noin 70-vuotiasta naista. Epäilty tuli Suurmetsän ulkoilualueella asianomistajan luokse alapää paljaana ja kävi häneen käsiksi. Kun asianomistaja alkoi huutaa, mies poistui nopeasti paikalta.

Epäilty lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtui helmikuussa. Tuolloin miehen epäillään ahdistelleen 11-vuotiasta tyttöä koulumatkalla. Asianomistajan mukaan epäilty hyökkäsi hänen kimppuunsa metsiköstä, kaatoi hänet maahan ja kosketteli sopimattomasti. Tämän jälkeen mies poistui paikalta.

Huhtikuun alussa epäilty ahdisteli noin 35-vuotiasta naista talon sisäpihalla. Miehen epäillään hyökänneen uhrin kimppuun takaapäin ja ahdistelleen häntä seksuaalisesti. Rikosnimike tapauksessa on pakottaminen seksuaaliseen tekoon.

Huhtikuun puolivälissä miehen epäillään hyökänneen noin 75-vuotiaan naisen kimppuun jalkakäytävällä. Hän ahdisteli uhria seksuaalisesti ja muun muassa puri häntä. Asianomistaja vastusti voimakkaasti, jolloin epäilty pakeni.

Alkuviikosta poliisille ei ollut tullut uusia ilmoituksia asiasta. Mahdolliset muut uhrit voivat olla yhteydessä poliisiin osoitteella vihjeet.helsinki@poliisi.fi tai tekemällä sähköisen rikosilmoituksen.