Soutustadionin katsomoa vaaditaan virallisesti käyttökieltoon – turvallisuuspuutteita, rakenteissa vaurioita

Soutustadionin katsomorakennus aiotaan määrätä virallisesti käyttökieltoon.

Käyttökiellon syy on se, että Taka-Töölön Tavallahdessa sijaitsevassa historiallisessa katsomossa on havaittu turvallisuuteen liittyviä puutteita.

Katsomon ottaminen uudelleen käyttöön on mahdollista sen jälkeen, kun rakennus on erikseen haettavan rakennusluvan nojalla korjattu ja rakennusluvasta on pidetty loppukatselmus.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto tulee käsittelemään asiaa kokouksessaan torstaina ja tulee esityksen mukaan päättämään käyttökiellosta. Käyttökielto astuu voimaan heti.

Katsomon otettiin jo aiemmin pois käytöstä, mutta nyt käyttökieltoa käsitellään myös lautakunnassa.

Kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelut toimitti maaliskuun lopussa rakennusvalvontapalveluihin hakemuksen, jossa se pyysi katsomon käyttökiellon asettamista. Asemakaavassa rakennus on suojeltu rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena.

Liikuntapalvelut teetti Soutustadionin betonirakenteista kuntotutkimuksen vuonna 2021.

Kuntotutkimuksen mukaan kiinteistön rakenteet olivat niin heikossa kunnossa, että kuntotutkimuksen tehnyt Ramboll ehdotti käyttökieltoa. Rakennuksen käyttöä tulee Rambollin mukaan välttää siihen asti, kunnes raportissa mainitut toimenpiteet on tehty tai kantaville betonirakenteille on tehty kantavuustarkastelu rakennesuunnittelijan toimesta.

Liikuntapalvelut asetti käyttökiellon jo tuolloin ja ilmoitti vuokralaisilleen asiasta välittömästi. Liikuntapalvelut on tilannut Ramboll:ltä rakennuksen korjaussuunnitelman.

Kuntotutkimuksen mukaan rakennuksen rakenteissa on vaurioita ja katsomorakenteet ovat tyydyttävässä kunnossa. Vanhan katsomo-osan betonilaatasta otettu lieriönäyte on halkeillutta, rapautunutta ja syvälle karbonatisoitunutta ja näytteessä on pinnansuuntaisia halkeamia. Alkuperäisen katsomon alapuolisissa kantavissa pilareissa ja palkeissa rapautuminen on heikentänyt rakenteiden vetolujuutta merkittävästi.

Soutustadion valmistui vuonna 1940 Helsingin olympialaisia varten. Olympialaiset jouduttiin kuitenkin sodan takia perumaan. Stadion on rakennettu melonta- ja soututapahtumia varten. Stadionin on suunnitellut arkkitehti Hilding Ekelund.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut