Leevi kyllästyi pesikseen, Terho tempautui mukaan Suomeen 40 vuotta sitten tulleeseen uutuuslajiin – "Kansainvälisyys kiehtoi"

Helsingin Puumat on ollut baseballin sarjatoiminnassa mukana alusta asti.

Puumien pelaaja ja seuran monitoimimies Terho Tiilikainen on pelannut baseballia jo vuodesta 1982 alkaen. Hän on pisimpään yhtäjaksoisesti pelannut suomalainen kansallisessa baseball-sarjassamme.

– Pelasin aiemmin lentopalloa, mutta kyllästyin siihen. Pääsin armeijasta ja aloin miettiä, että jotain pitää alkaa harrastaa. Baseball vaikutti mielenkiintoiselta, ja siinä lajin uutuus ja kansainvälisyys kiehtoi, Tiilikainen muistelee 40 vuoden takaisia aikoja.

Kuuden joukkueen baseball-sarjassa kaksi seuraa on Helsingistä. Puumien paikalliskilpailija on Mets.

Helsingin joukkueet pelaavat Myllypurossa jäähallin ja Pallomyllyn välisellä alueella omalla baseball-kentällään.

Sarja-avauksessa Puumat oli selkeästi paikalliskilpailijaa parempia voittaen kauden ensimmäisen kohtaamisen peräti 23–8.

Tiilikainen myöntää, että baseball ei ole löytänyt helsinkiläisiä katsojia lehtereille.

– Sarjaotteluiden katsojista enemmistö on lajin parissa toimivia muiden seurojen pelaajia. Viime vuonna oli yksi maajoukkuetapahtuma, silloin paikalle tuli peräti noin 500 hämmästelijää.

Luulisi, että suomalaiselle nuorelle baseballin aloittaminen olisi luontevaa. Meillä pesäpallo on kuitenkin kirjattuna peruskoulun opetussuunnitelmaan.

– Tämä on kaikesta huolimatta hyvin erilainen laji. Tässä on vaikeaa saada kunnon lyöntiä liikkuvaan edestäpäin tulevaan palloon, Tiilikainen toteaa.

Harrastajilla mitattuna laji on varsin pieni. Baseballin lajiliitto sulautui viisi vuotta sitten osaksi Pesäpalloliittoa.

-– Heidän kanssaan tehdään nykyisellään kovasti yhteistyötä. Jos pelaajaa kiinnostaa kansainvälisyys, niin sitä tällä lajilla on tarjota, toisin kuin pesiksellä.

Hyvä esimerkki on Sotkamon Jymyssä pelannut Konsta Kurikka. Hänen tavoitteensa on päästä syöttämään ensin Pohjois-Amerikkaan yliopistosarjaan ja sieltä aina Amerikan MLB-sarjaan (Major League Baseball).

Suomen baseball-kausi kestää toukokuusta syyskuuhun. Puumien pelaajista runsas puolet on suomalaistaustaisia ja vajaa puolet pelaajista on omaksunut lajin joko kaukana Karibialla tai Yhdysvalloissa.

– Heinäkuussa on pelimiehistä joskus pulaa, kun ihmisillä on lomaa, Tiilikainen harmittelee.

Puumat on voittanut yhdeksän mestaruutta, mutta viimeksi seuran nimi on kaiverrettu mestaruuspokaaliin vuosituhanteen taitteessa.

– Finaalissa olemme olleet, mutta emme ole voittaneet mestaruutta.

Leevi Hyytiäinen, 22, omaa pesäpallotaustan Helsingin Puna-Mustista.

– Kyllästyin pesäpalloon. Tässä on kiva, kun voi keskittyä aina yhteen suoritukseen kerrallaan, Puumien syöttäjä Hyytiäinen sanoo.

Nuoresta iästään huolimatta Hyytiäinen on pelannut jo myös maajoukkueessa.

– Tavoitteena on päästä pelaamaan Eurooppaan parempia sarjoja. Haluan kehittyä sellaiseksi syöttäjäksi, että se on jokin päivä mahdollista, itsevarma nuorukainen kertoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut