Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauantain paraati tuo ennätykselliset yli 1 600 sotilasta Helsinkiin – "Joukot eivät pian mahdu Senaatintorille"

Lippujuhla: Lauantaina nähdään Helsingin ensimmäinen sotilasparaati Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään lauantaina 4. kesäkuuta Helsingissä. Ohjelmassa on paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi muun muassa kalustonäyttely ja Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatin teemana on Valmiutta joka hetki – Puolustusvoimat Suomen turvana. Ohimarssiin osallistuu joukkoja yhteensä yli 1 600 henkilön verran. Ajoneuvoja ohimarssissa on reilut 40 ja ilma-aluksia neljätoista. Lisäksi mukana on viranomaisten yhteinen koiraosasto.

Paraatin ottaa vastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Edellisen kerran vastaava ohimarssi nähtiin Helsingissä vuonna 2017, jolloin itsenäinen Suomi täytti tasan sata vuotta.

Maanpuolustustyöhön osallistuvia vapaaehtoisia on nyt paraatissa mukana runsaasti. Esimerkiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen paraatiosastoon kuuluu nyt reilut 80 osallistujaa.

– Mukana on MPK:n sitoutuneita kouluttajia ja muita toimijoita. Nykyinen paikkamäärä on maksimimäärä, sillä jos se ja muut osastot kasvavat liikaa, joukot eivät pian mahdu Senaatintorille, kertoo MPK:n koulutuspäällikkö Juha Niemi.

Niemen mukaan rajusti muuttunut sotilaallinen tilanne on saanut aikaan ennätysmäisen kiinnostuksen maanpuolustustyötä kohtaan. Tämä näkyy myös ohimarssin osallistujamäärässä.

Vuonna 2017 ohimarssiin osallistui kaikkiaan noin 300 henkilöä vähemmän kuin mitä heitä on tulevana lauantaina.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Senaatintorilla, jonne joukot ryhmittyvät kello 11.15 alkaen. Myös ohimarssin ajoneuvot miehistöineen ovat mukana katselmuksessa. Ajoneuvot ryhmitetään Senaatintorille perjantai-illan aikana.

Ohimarssi alkaa kello 13.30 Mannerheimintiellä Simonkadun–Kaivokadun tasalta ja etenee Musiikkitalon suuntaan. Vastaanottopaikka sijaitsee Musiikkitalon edustalla.

Ohimarssi vaikuttaa Mannerheimintiellä suojateiden käytettävyyteen välillä Aleksanterinkadun ja Töölönlahdenkadun välillä.

Jalankulkijoiden turvallisuuden takaamiseksi suljettujen tieosuuksien ylittäminen sekä niillä liikkuminen on ohimarssin aikana kielletty.

Kiertoteinä voi käyttää Mannerheimintien alittavia yhteyksiä esimerkiksi rautatieaseman ja Forumin välillä. Sotilaspoliisi ja poliisi ohjaavat liikennettä alueella keskeisissä risteyksissä.

Kansalaistorilla on Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten yhteinen koko päivän kestävä kalustonäyttely. Eteläsatamassa on nähtävillä Merivoimien aluksia ja muiden viranomaisten alus- ja venekalustoa.