Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin moni koronakuolema ei johdu koronasta, kertoo Yle – Koronakuolemien määrä noussut

Tilastojen koronakuolemista noin joka viides ei itse asiassa liity koronaan, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Ylen mukaan.

Tilastoissa koronakuolleiksi kirjataan ne, jotka kuolevat 30 vuorokauden kuluessa koronatartunnasta. THL on kuitenkin tutkinut, miten moni näistä kuolemista on koronan aiheuttamia.

– Nyt tiedetään, että noin 20 prosenttia kirjatuista koronakuolemista on sellaisia, että hoitavat lääkärit ovat katsoneet, että varsinainen kuolemansyy on joku muu kuin korona, sanoo Ylelle johtava asiantuntija Sirkka Goebeler Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuslääkintäyksiköstä.

Ylen mukaan Suomen tilastointikäytäntö ei ole yleisesti käytössä muissa maissa.

Goebelerin mukaan ylitilastoinnista on ennakoinnin kannalta kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa. Suomessa kuolintiedot tulevat aina viiveellä. Alustavat tiedot saadaan kuukauden tai kahden kuukauden viiveellä. Viralliset tilastot valmistuvat vasta vuoden päästä.

30 päivän kuolleisuus on Ylen mukaan valittu siksi, että terveysviranomaiset pystyisivät seuraamaan kuolemantapauksia reaaliaikaisesti.

Tänä vuonna koronaan liittyviä kuolemia on ollut merkittävästi enemmän kuin aiempina koronavuosina.