Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

THL laajensi neljättä koronarokotuskierrosta – Näin moni pitäisi rokottaa, jotta ehkäistään yhden joutuminen sairaalaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laajentanut ryhmää, jolle annetaan neljänsiä koronarokotuksia. Nyt THL suosittelee, että neljännen piikin saavat myös riskiryhmiin kuuluvat 70–79-vuotiaat.

Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta, diabetesta ja sairaalloista lihavuutta sairastavat.

Kaikkiaan THL arvioi, että uusi suositus laajentaa neljännen rokotusten saajien ryhmää noin 300 000 ihmisellä.

THL perustelee uutta suositusta kansalaisten yhdenvertaisella kohtelulla.

– Epidemiatilanteesta riippumatta erikoissairaanhoitoa tarvitsevan taudin riski on 70–79-vuotiaille riskiryhmäläisille hieman suurempi kuin yli 80-vuotiaille, joilla ei ole vastaavia sairauksia, kertoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lisäksi rokotusten laajentaminen on Nohynekin mukaan varautumista tulevaan.

– Emme voi poissulkea sitä, että väestössä alkaa laajasti kiertää entistä herkemmin leviävä koronavirusvariantti, joka voi lisätä sekä tartuntojen määrää että erikoissairaanhoidon tarvetta kesän ja alkusyksyn aikana.

Aiemmin THL on suositellut neljänsiä koronarokotuksia 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona.

THL on laskenut, että yhden koronan aiheuttaman erikoissairaanhoitojakson ehkäisy vaatisi, että 70–79-vuotiaista rokotettaisiin noin 60 000 ihmistä. Laskelma perustuu oletukseen, että epidemia kehittyy samaan tapaan kuin kesinä 2020 ja 2021 eli vähenee huhti-toukokuun taitteen tilanteesta noin kymmenesosaan.

Jos rokotettaisiin myös muita kuin vakavalle taudille altistavia perussairauksista kärsiviä 70–79-vuotiaita, yhden sairaalajakson ehkäisy vaatisi yli 120 000 ihmisen rokottamista ja perussairauksia sairastaviakin lähes 44 000.

Jos tartuntoja ja sairaanhoitoa ilmaantuisi ikääntyneillä enemmän eli noin puolet siitä, mitä se on ollut huhti-toukokuun taitteessa, yhden erikoissairaalajakson ehkäisy vaatisi 25 000 ihmisen rokottamista. Vakavalle taudille altistavia sairauksia sairastavia tulisi rokottaa hiukan vajaat 9 000.

Jos tartuntojen ja sairaalahoidon ilmaantuvuus ikääntyneillä nousisi takaisin huhti-toukokuun taitteen tasolle, ilman vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia olevia 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa lähes 12 500, jotta voitaisi estää yksi erikoissairaanhoitojakso. Vakavalle taudille altistavia sairauksia sairastavia tulisi rokottaa hiukan vajaat 4 400, jotta saavutettaisiin sama tulos.