Tässä on Helsingin uusin julkinen taideteos – Voit soittaa sitä oman kehosi liikkeillä

Helsingin uusin julkinen taideteos on valmistunut Vuosaareen. Kyseessä on Vuosaaren musiikki- ja teknologiapainotteiseen lukioon sijoitettu teos, jota voi soittaa kehon liikkeillä.

Taiteilija Pearla Pigaon interaktiivinen installaatio Discoterium levittäytyy rakennuksen portaikon ilmatilaan. Teos koostuu kahdeksasta ympyränmuotoisesta käsin kudotusta tekstiilistä.

Tekstiilikudonnaisten kuviot perustuvat äänitiedostoihin. Kudonnaisista neljä toimii instrumentteina.

Pearla Pigao tutkii äänen ja materian suhteita luomalla yhteyksiä sävellyksen ja kutomisen välille. Pigao kutoo sähköä johtavaa metallilankaa tekstiilin kuteen sekaan ja yhdistää kudonnaiset syntetisaattoriin ja siniaaltoja tuottaviin analogisiin oskillaattoreihin.

Teoksen lähelle tullessaan soittaja asettuu osaksi teoksen sähkökenttää ja tekstiiliin kudottu metallilanka toimii ikään kuin antennina.

Näin taiteilija muuttaa kudonnaiset ääntä tuottaviksi instrumenteiksi, joiden äänentaajuus kohoaa ja laskee sen mukaan, kuinka lähelle teosta soittaja ulottaa kehon liikkeensä. Myös soittajien määrä vaikuttaa syntyvään musiikkiin.

Taiteilijan mukaan planetaarinen järjestelmä on toiminut inspiraationa installaation kaoottiselle sommittelulle ja pyöreille muodoille.

– Nämä muodostavat vastavoiman rakennuksen kulmille ja suorille linjoille. Teoksen värisävyt puolestaan toimivat harmoniassa arkkitehtuurin kanssa, Piago kertoo.

Oslossa asuva ja työskentelevä Pearla Pigao on taiteilija, muusikko ja artesaani. Pigao on saanut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja interaktiivista installaatioistaan.

Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä kotimaassaan ja ulkomailla. Suomessa on aiemmin esitelty Pigaon teos Helsinki Contemporaryn yhteisnäyttelyssä Future Delay vuonna 2019.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut