Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin kesäteatterit luottavat klassikoihin ja kevyisiin komedioihin, myös täysin uusi teatteri aloittaa – katso listaus kesän ohjelmistosta

Klassikot ja kevyet komediat ovat tämän kesän valtteja.

Helsinkiläiset kesäteatterit avaavat tänä vuonna esirippujaan helpottuneena, kun voivat kahden koronakesän jälkeen taas esiintyä normaalisti.

Tänä vuonna Helsinki saa myös kokonaan uuden kesäteatterin, joka sijoittuu Itäkeskuksen peruskoulun viereiselle tyhjälle kentälle Jäätanssipolun päähän.

Kyseessä on Punavuoressa toimivan Teatteritalo Universumin hanke, jossa ovat mukana neljä jäsenteatteria: Aurinkoteatteri, Teater Mars, Sirius Teatern ja Teatteri Venus.

Itäkeskuksen teatteriväki harjoittelee parhaillaan kiivaasti 14. kesäkuuta ensi-iltansa saavaa näytelmää Äiti ja Gorilla. Näytelmä on suunnattu 12–16-vuotiaille ja sen on käsikirjoittanut Juha Mustanoja.

– Käsikirjoitus valmistui jo kuusi vuotta sitten, mutta nyt oli sopiva hetki ottaa se ohjelmistoon.

Mustanoja iloitsee etenkin siitä, että kesäteatterille löytyi paikka juuri Itä-Helsingistä.

– Tällä alueella ei ole turhan paljon kulttuuritarjontaa, joten kesäteatteri sopii itäiseen Helsinkiin erittäin hyvin. Esimerkiksi museoita ei täällä ole ainuttakaan, Mustanoja muistuttaa.

Kesäteatteri sopii Itä-Helsinkiin erittäin hyvin.

Äiti ja Gorilla -näytelmässä vaikeuksissa olevan perheen tukala tilanne räjähtää silmille, kun hirvittävä gorilla muuttaa vanhempien makuuhuoneeseen asumaan. Näytelmä käsittelee vastuuta ja vapautta suhteessa itseen ja toiseen. Näytelmässä pohditaan myös sitä, milloin ihminen on riittävän kesy – ja milloin taas tarpeeksi villi.

Alkaneena suvena kesäteatterin ystäville riittää Helsingissä valinnanvaraa.

Vuosaaren kesäteatterissa ensi-iltaa vietetään 8. kesäkuuta Sirkku Peltolan käsikirjoittaman näytelmän Mummun saappaassa soi fox merkeissä. Ohjauksesta vastaa Mikko Semi. Näytelmällä on kymmenen esitystä.

Vuosaaren Gabrotalossa saa saa puolestaan 11. kesäkuuta ensi-iltansa Petri Rovion käsikirjoittama ja Päivi Turusen ohjaama Saapasjalkakissa. Teatteriyhdistys Ihmeen toteuttama näytelmä on tarinallinen satufarssi, joka ei jätä aikuiskatsojaakaan kylmäksi.

Kivinokan kesäteatterissa urakoidaan tänä vuonna peräti kolme näytelmää. Niistä ensimmäinen on Panu Raipian käsikirjoittama Känkkäränkkä-musikaali, joka uppoutuu Mikko Alatalon ja Harri Rinteen musiikkiin. Ensi-ilta on 10. kesäkuuta.

Toinen Kivinokan näytelmistä on 28. kesäkuuta alkava Viekää tuhkakin pesästä. Se on Leena Härmän kirjoittama komedia siitä, kuinka mökkiläiset halutaan ajaa kodeistaan kerrostaloihin ja vanhainkoteihin, kauppakeskusten ja uuden rakentamisen tieltä – vaikka sitten huijaamalla.

Kolmas Kivinokan kesäteatterin näytelmä Linjat kuumina saa ensi-iltansa 18. elokuuta. Näytelmä on Ray Cooneyn kirjoittama hulvaton farssi, joka keräsi Kivinokassa jo edelliskesänä lähes täydet katsomot.

Kivinokan kesäteatterin kaikki näytelmät on ohjannut Kari Kinnaslampi.

Puotilan kesäteatteri vyöryttää 1. heinäkuuta alkaen Sven Nordqvistin kirjoittaman ja Samu Loijaksen ohjaaman näytelmän Viiru ja Pesonen telttaretkellä. Se on sympaattinen tarina ystävyydestä ja toisen huomioon ottamisesta.

Puotilassa nähdään myös Teatteri Roudan vierailuesitys Kivi – kivempi kesänäytelmä. Kimmo Hirvenmäen käsikirjoittama ja ohjaama railakas näytelmä on railakas kurkistus Aleksis Kiven elämäntarinaan ja tuotantoon. Ensi-iltaa vietetään 15. heinäkuuta.

Fallkullan kesäteatteri puolestaan luottaa seikkailunäytelmään Kattokaupungin arvoitus. Julia Gauffin kirjoittamassa ja Siiri Ervastin ohjaaman esityksen tiimellyksessä kaupungin pormestari katoaa mystisesti ja kaupunkilaisten rutiinit rikkoutuvat.

Näytelmässä teatteri ja sirkus yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. Esiintyjinä nähdään Pukinmäen taidekoulujen oppilaita. Ensi-ilta on vuorossa 2. heinäkuuta.

Suomenlinnassa nähdään Ryhmäteatterin takuuvarma klassikko, William Shakespearen Kuten haluatte. Lämminhenkisessä musiikkikomediassa säkeet ja sulosoinnut täyttävät kuulijansa lämmöllä, kutsuvat antamaan anteeksi, nauramaan ja iloitsemaan. Shakespearen tekstin on suomentanut Kirsti Simonsuuri ja ohjauksesta vastaa Jussi Nikkilä. Ensi-iltaa vietetään 17. kesäkuuta.

Mustasaaren kesäteatteri heittäytyy 29. kesäkuuta alkaen fantasian maailmaan. Jenny Haapajärven kirjoittama ja Vilma Salmen ohjaama Ruohikon salainen maailma on seikkailunäytelmä, jossa kotipihan ruohonjuuritason ihmeellinen maailma sammakkokuninkaineen ja herhiläisineen herää eloon.

Ylioppilasteatterin väki tuo Mustikkamaan kesäteatteriin jenginäytelmän Queer-Baby, joka on ottanut vaikutteita John Watersin Cry Baby -elokuvasta sekä Baz Luhrmannin elokuvasta Romeo ja Julia. Jenni Korpelan ja Elena Rekolan ohjaama ja käsikirjoittama näytelmä saa ensi-iltansa 16. heinäkuuta.