Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terveysaseman hoitojono lyhentyi huimasti – Näin tehtiin "Vuosaaren ihme"

Tukalan pitkä hoitoonpääsy on Vuosaaressa helpottunut kevään mittaan. Lääkärien määrää on lisätty.

Hoitoonpääsy Vuosaaren terveysasemalle on alkuvuoden aikana nopeutunut merkittävästi. Aiemmin hoitojono on ollut koko Helsingin pisin, mutta nyt se on lyhentynyt lähelle kaupungin keskiarvoa.

– Vuosaaressa on aktiivisesti haettu ratkaisuja asiakkaiden hoitoonpääsyn parantamiseksi ja tuloksia on alkanut tänä keväänä näkyä, kertoo terveysaseman ylilääkäri Aino Rubini.

– Hoitotakuujono saatiin purettua kokonaan maaliskuun lopussa ja sen jälkeen Vuosaaressa on päässyt lääkärille kiireettömissä asioissa noin 30 päivässä, joka vastaa Helsingin kaupungin keskiarvoa.

Toukokuun alussa Helsingin terveysasemille oli keskimäärin 37 vuorokauden mittainen potilasjono.

Lyhimmät jonot ovat Ruoholahdessa, Kannelmäessä, Oulunkylässä ja Pihlajamäessä.

Ruoholahden ja Kannelmäen terveysasemat ovat toimineet viime lokakuusta alkaen ostopalveluasemina.

Vakituisessa virassa olevien lääkärien määrää on kasvatettu Vuosaaressa vähitellen.

– Viime vuonna Vuosaaren virkalääkärimäärä lisääntyi yhdellä ja kuluvana vuonna on jo saatu vakinaistettua kaksi lääkäriä lisää, kertoo Rubini.

– Kiinnostusta vakinaisten virkojen hakemiseen on edelleen ja näitä virkoja avataan piakkoin julkiseen hakuun. Kyse on kahdesta virasta.

Rubinin mukaan määräaikaisia lääkärin viransijaisuuksia alkaa Vuosaaressa useampi vuodessa. Sijaiset ovat yleensä terveyskeskuspalveluita tekeviä nuoria lääkäreitä.

Alkanutta kesää varten Vuosaaren terveysasemalle on saatu kuusi kesälääkäriä. Myös kesän 2023 kesälääkäripaikat on jo täytetty.

– Syksyllä 2022 vajetta näyttäisi olevan vielä muutaman lääkärin verran huolimatta jo sovituista lääkäriostoista. Kokonaisuudessaan Vuosaaren lääkäritilanne on kuitenkin siis hiljalleen kohenemassa.

Vuosaaressa on nyt kaikkiaan kaksikymmentä lääkärinvirkaa.

Sairaanhoitajia Vuosaaressa on kaikkiaan 35, ja nämä vakanssit on jo täytetty. Lisäksi hoitovelan purkurahoituksella on saatu palkattua ylimääräisiä hoitajia vuoden loppuun saakka.

Terveysasemalle on saatu myös lisää muita uusia ammattilaisia, esimerkiksi farmaseutteja ja sihteereitä.

Rubinin mukaan lääkäreiden riittävä palkkataso on oleellinen osa ratkaisua ja ylipäätään Helsingin vetovoimaa. Myös mahdollisuus kehittyä työssään ja oman työn hallinta ovat tärkeitä.

– Haemme tällä hetkellä toista kouluttajalääkäriä, sillä haluamme panostaa erityisesti nuorten lääkäreiden koulutukseen ja tukeen, Rubini kertoo.

Vuosaaren terveysasema palvelee Keski-Vuosaaren, Kallahden, Meri-Rastilan ja Aurinkolahden asukkaita,

Potilaita ei ohjata Vuosaaresta erikseen esimerkiksi Myllypuroon tai muille terveysasemille, sillä alueen asukkaat voivat itse valita vapaasti oman terveysasemansa.