Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka toi 16-metrisen luksusjahtinsa Katajanokalle: "Tässä on toimisto ja kesämökki samassa" – Helsingin vierasvenesatamissa usein täyttä, paikkoja tullaan varaamaan jo torstaisin

Helsingissä on muutama suurempi vierasvenesatama ja sen lähisaarissa lukuisia pienempiä. Osa on kesäisin niin täynnä, ettei paikkoja riitä kaikille.

Katajanokalla sijaitsee Helsingin kaupungin virallinen vierasvenesatama, jota ylläpitää yksityinen yrittäjä. Paikkoja on reilut sata.

Satamapäällikkö Frederik Gamst Nielsen sanoo, että ennen lomia vierailut keskittyvät viikonloppuihin, loma-ajalla tasaisemmin pitkin viikkoa.

– Hyvällä säällä saa juosta laituria edes takaisin, kun veneitä otetaan vastaan. Kiire tulee. Pari kertaa kuukaudessa käy niin, että paikat eivät riitä. Usein paikka löytyy aina jostain.

Tästä syystä venesataman bensa on kalliimpaa kuin muualla – yrittäjän mukaan polttoaineen hinnannousun vaikutuksia vaikea ennakoida: "Kun on loma ja aurinko paistaa..."

Viime vuonna satamassa yöpyi 3 150 venettä.

Citysataman leimaa on yritetty jo muutaman vuoden suitsia tiukemmilla järjestyssäännöillä. Viikonloppuöinä paikalla on vartijoita. Hiljaisuus on kello 23.

– Nyt olemme saaneet tätä rauhallisemmaksi. Toki ehkä esimerkiksi lapsiperheiden ei kannata mennä parkkiin aivan ravintolalaivan viereen.

16-metrisen Princess-luksusjahdin valkoisille penkeille istahtanut Pekka Vehkonen sanoo, että parasta paikassa on sijainti.

– Kiva paikka lähellä keskustaa. Kaupat ja palvelut ovat vieressä. Tässä on toimisto ja kesämökki samassa.

Vanhempi herrasmies kävelee laituria pitkin avatakseen lukossa olevan portin. Osa paikoista on aidan takana, osa poijupaikkoja rantamuurissa.

– Tulin koeajolle testaamaan, että liedet, vessat, lämmityslaitteet ja moottorit toimivat, munkkiniemeläismies kertoo.

Suomenlinna-lippikseen sonnustautunut herra kehuu paikan henkeä.

– Täällä on hyvä henki. Voi jutella kenen kanssa vaan. Myös Isosaari on hieno. Siellä on mökkejä. Suomenlinna on paratiisi, mies ynnää.

Yöpyminen Katajanokalla maksaa veneen koosta riippuen 35–180 euroa. Tällä viikolla arkipäivänä tilaa oli vielä hyvin.

Myös Helsingin lähisaarissa on kesäisin veneilijäruuhkaa.

– Pihlajasaaren ja Kaunissaaren venepaikat ovat lomakaudella viikonloppuisin ja juhlapyhinä yleensä täynnä. Maanantai ja tiistai ovat hiljaisempia päiviä, sanoo kaupungin merellisten palveluiden yksikön päällikkö Ari Maunula.

Kaunissaaressa on 80 ja Pihlajasaaressa 45 venepaikkaa.

Venepaikoista on kova pula Helsingissä – jopa 1500 saattaa jäädä ilman, näihin satamiin pisimmät jonot

Vallisaaressa venepaikkoja on Torpedolahdella noin 50.

– Viime kesänä saari oli todella suosittu. Aina ei mahtunutkaan. Paikat alkoivat täyttyä perjantaisin jo puolelta päivin. Lomakaudella jo torstaina. Erityisesti lämmin kesä ja biennaali vaikuttivat. Täällä on paljon annettavaa, toteaa Vallisaaren satamavarauksia kahvilasta hoitava esimies Noora Gröhn.

Yöpymismaksu on 20 euroa, päivämaksu 10 euroa. Saarella on ravintoloita, kahviloita, vessat ja aktiviteetteja, kuten minigolf.

Isosaaressa paikkoja on noin 30. Saarta hallinnoivan FSR:n isäntä Jarmo Valtonen kertoo, että veneilijät eivät välttämättä jää saareen yöksi, vaan tulevat usein päiväkäynnille.

– Aika moni tulee muutamaksi tunniksi ja lähtee sitten pois. Vaihtuvuus on kova. Viikonloppuisin hyvällä ilmalla paikka on täynnä.

Isosaari on yksi Helsingin ulkosaarista. Sää on usein haastava.

Henkka, 41, perusti sinkkuveneilijöille tarkoitetun ryhmän ja siitä tuli välitön hitti – "Ihmisiä on mukana sup-lautailijoista superjahdin omistaviin"

Suomenlinnan vierassatama on yksi Helsingin suosituimmista. Satamassa yöpyi viime vuonna 3 000 veneilijää. Päiväkävijöitä oli 4 000.

– Täällä on vettä, sähköä, sauna ja Suomenlinna, joka tekee paikasta vieläkin suositumman. Lähestulkoon kaikista muista satamista puuttuu jokin näistä tekijöistä, kehuu satamaa ylläpitävän ravintola Valimon yrittäjä Mikko Antti-Poika.

Venepaikkoja on noin 50, mutta tarvittaessa jopa 70. Lisäpaikkoja saadaan tiivistämällä.

– Kapasiteetti tulee vastaan. Normiviikonloppuna veneitä tulee jonkin verran jo torstaina. Perjantaina seitsemältä alkaa olla jo täyttä. Lauantaina on vaikea saada paikkaa, Antti-Poika kuvailee.

Satamassa on sauna, suihkut ja tiskausmahdollisuus. Tänä vuonna myös Suomenlinnaan odotetaan viime vuosia enemmän ulkomaisia veneilijöitä.

– Ekat ruotsalaiset ovat jo käyneet. Myös saksalaisia ja englantilaisia on ollut, Antti-Poika kertoo.

Takatöölöläiset Jorma, 71, ja Irja Luikku, 68, ovat ajaneet veneen Kotkasta Helsinkiin. Matkalla pariskunta pysähtyy Suomenlinnaan keittämään veneessä kahvit.

– Ensimmäinen ajo tänä kesänä, Jorma Luikku toteaa.

Venesäilytys Puotilassa kutistuu – Näin paljon Vuosaareen saadaan veneiden lisäpaikkoja

Kirkkonummella asuva Dick Wikström, 73, on tuonut sukulaispariskunnan lapsineen veneellä tutustumaan Suomenlinnaan.

– Täytyyhän heille näyttää paikkoja. Kehuvat aina, kun Wienissä on niin paljon kaikenlaista hienoa, mies virnistää.

Lomakuukausina iso osa veneilijöistä siirtyy muille kuin Helsingin vesille.

Villiä ilmiötä yritetään kitkeä Helsingin suosituilta saarilta – kielto ei perustu lakiin: "Muutamat henkilöt pilaavat kaikkien maineen"

Munkkiniemen venesatamaan uusi huoltorakennus – "Vanha ja ränsistynyt koppi ei vastaa enää tarpeitamme"

Venesataman paikalle aiotaan rakentaa kerrostaloalue Itä-Helsingissä – meren päälle suunnitellaan asuinkorttelia, joka yhdistyisi silloilla mantereeseen

Hernesaaren asuinalueen rakentaminen viivästyy – kaava olisi aiheuttanut liikennesumpun, KHO kumosi

Nyt lähtivät Ferraritkin pihasta ja veneet rannasta! – Yle ja IS: Suomen ulosottomies iski oligarkki Boris Rotenbergin omaisuuteen