Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venepaikoista on kova pula Helsingissä – jopa 1500 saattaa jäädä ilman, näihin satamiin pisimmät jonot

Veneilyn suosio näkyy venepaikkojen hakijoiden määrissä. Kaikille ei riitä paikkoja.

Veneilyn suosion kasvaminen näkyy Helsingin satamissa.

Tulevan kesän venepaikkajako on vielä hieman kesken, mutta iso osa venepaikkojen hakijoista tulee tänäkin vuonna jäämään ilman paikkaa.

– Jonossa olevia hakemuksia meillä on tällä hetkellä noin 2 000. Hakemuksista jonkin verran on niin sanottuja tuplahakemuksia, sillä hakemuksen päivitys eri satamaan onnistuu tällä hetkellä ainoastaan uuden hakemuksen avulla. Uniikkien paikkaa odottavien asiakkaiden lukumäärä on arviolta 1 000–1 500, kertoo tiimiesihenkilö Eerikki Pihlajamaa kumppanuus- ja kehittämisyksiköstä kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialalta.

Pekka toi 16-metrisen luksusjahtinsa Katajanokalle: "Tässä on toimisto ja kesämökki samassa" – Helsingin vierasvenesatamissa usein täyttä, paikkoja tullaan varaamaan jo torstaisin

Viime vuonna tilanne oli sama.

Muutamaan venesatamaan Helsingissä jonotetaan muita enemmän.

– Suosituimmat satamat, joihin on pitkät jonot ovat Merisatama, Pajalahti ja Saukonpaasi, Pihlajamaa toteaa.

Helsingissä on yhteensä noin 12 000 venepaikkaa, joista Helsingin kaupungin venepaikkoja on 4 000. Kaupungin hallinnoimia satamia Helsingissä on yhteensä 40.

Paikat täytetään hakujärjestyksessä. Paikkavuokrat vaihtelevat veneen koosta riippuen noin sadasta eurosta 820 euroon.

Veneiden koko on vuosien aikana jonkin verran kasvanut. Tämä on aiheuttanut erityisesti joissakin vanhemmissa satamissa yllättävän ongelman.

– Esimerkiksi Merisatama on rakennettu aikana kun veneiden koot olivat pienempiä eli sieltä puuttuvat esimerkiksi neljämetriset paikat lähes kokonaan, Pihlajamaa sanoo.

– Suurin osa on kolmemetrisiä paikkoja, jotka alkavat olla aika tänä päivänä asiakaskunnalle pieniä.

Tästä syystä venesataman bensa on kalliimpaa kuin muualla – yrittäjän mukaan polttoaineen hinnannousun vaikutuksia vaikea ennakoida: "Kun on loma ja aurinko paistaa..."

Kaupungin venepaikkoja on tasaisesti eri puolilla Helsinkiä. Paikkojen määrä vaihtelee satamasta riippuen suuresti. Esimerkiksi Vuosaarenlahden venesatamassa paikkoja on 250, Pikku Kallahdessa 14, Laivalahdessa 211, Tervasaaressa 238, Hietalahdenaltaassa 74 ja Salmisaaressa 52.

Uusia venesatamia on tulossa ainakin Helsingin rakennettaville uusille asuinalueille, kuten Verkkosaareen, Nihtiin sekä Kruunuvuorenrantaan. Paikat rakennetaan seuraavan viiden vuoden aikana.

– Paikkojen lukumäärä tarkentuu suunnittelun edetessä. Vielä ei ole tehty päätöstä, osoitetaanko uudet paikat suoravuokraukseen vai kerhoille, Pihlajamaa jatkaa.

Helsingissä on lisäksi venekerhoja, jotka vuokraavat paikkoja jäsenilleen. Venekerhojen vuokraamia paikkoja on Helsingissä noin 8 000. Veneseuroja on muun muassa Katajanokalla, Merihaassa, Tervasaaressa, Kruununhaassa, Lauttasaaressa ja Vuosaaressa.

Luksusristeilijän matkustajat kohtaavat Helsingin satamassa karmean näyn – kuva: "Näyttää kaatopaikalta"