Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aimo Koski, 86, sanoo nyt suoraan sen, mitä 1939–44 aiheutti suomalaisissa perheissä – näin hän ajattelee Venäjästä: "Me voimme vain varustautua"

Sota-ajan kokemukset ovat olleet tänä keväänä aiempaa enemmän mielessä.

Aimo Koski, 86, muistaa tarkasti erään koulupäivän. Elettiin jatkosodan aikaa, ja Koski kävi ensimmäistä luokkaa.

– Naisopettaja kysyi meiltä lapsilta, minkä väristä on lumi. Vastasimme tietenkin, että valkoista. Opettaja totesi, että voi se olla punaistakin. Sen jälkeen hän puhkesi lohduttomaan itkuun. Opettajan mies oli juuri kaatunut rintamalla, Koski kertoo.

Hetki jäi Kosken mieleen, eikä aika ole pyyhkinyt sitä pois. Surullisen tarinan lisäksi sota-ajasta on toisenlaisia muistoja. Koski huomauttaa, ettei sota näyttäydy lapsille välttämättä samoin kuin aikuisille.

– Jatkosota oli pienen pojan näkökulmasta jännittävä. Pommituksia ei ollut, mutta kotimme viereisellä pellolla Riihimäellä oli ilmatorjunta-asema. Sain istua tykinpiipun päällä, ja muistan sotilaiden keittäneen ruokaa enoni saunan padassa.

Jatkosotaa edelsi talvisota, jolloin Koski lähetettiin äidin siskon luokse isoon maataloon.

– Isä lähti talvisotaan, ja äiti jäi kotiin kahden veljeni ja vastasyntyneen siskoni kanssa.

Koski pohtii olleensa onnekas, maatalossa oli paljon kirjoja. Hän uskoo tilanteen olleen kotona toisenlainen.

– Äitini varmasti murehti isää, ja vauva vei huomion.

Sota vaati veronsa, vaikka isä palasi rintamalta. Kaikissa perheissä ei haluta puhua asiasta, jonka Aimo Koski ottaa avoimesti puheeksi.

– Kahdessa nuoremmassa veljessäni sota-ajan lapsuuden kokemukset näkyivät koko heidän ikänsä. Toinen veljistäni kyllä opiskeli, mutta ei koskaan päässyt työelämään. Eikä äitinikään ollut sodan jälkeen terve.

Sota-ajan kokemukset ovat olleet aiempaa enemmän läsnä kuluvana keväänä. Koski ei ole koskaan ajatellut, etteikö Venäjä olisi Suomelle uhka. Hän katsoo, että Nato-hakemuksen jättäminen oli oikea ratkaisu.

– Viime aikoina olen taas hämmästellyt sitä, kuinka pitkä raja meillä on Venäjän kanssa, ja olen miettinyt, mitkä alueet menetimme sodissa.

Koski on pohtinut myös kotikaupunkinsa Vantaan asemaa, jos Suomeen kohdistuisi hyökkäys.

– Onhan meillä täällä lentoasema, Koski muistuttaa.

Lähes 90 vuosikymmentä nähnyt viisas mies on päätynyt pohdinnoissaan siihen lopputulokseen, ettei Suomi voi oikeastaan tehdä mitään estääkseen mahdollista Venäjän hyökkäystä.

– Me voimme vain varustautua, mies toteaa.