Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Panssarit ja vihreäkasvoiset miehet vyöryivät halki Helsingin – Kauko Nieminen, 92: "Tämä on Suomen historian tärkein paraati"

Puolipilvinen sää suosi lauantaina Helsinkiä, kun Puolustusvoimien lippujuhlapäivän ohimarssi eteni halki pääkaupungin. Tällä kertaa mukana ohimarssilla oli yli 1 600 henkilöä ja kymmenittäin sotilasajoneuvoja.

Yleisöä oli Mannerheimintien varrella runsaasti – todennäköisesti enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavien tapahtumien aikana.

Ohimarssin ottivat Musiikkitalon luona vastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Edellisen kerran Helsingissä marssittiin lippujuhlapäivänä viisi vuotta sitten, jolloin marsalkka Mannerheimin syntymästä tuli kuluneeksi tasan 150 vuotta.

Päivä alkoi jo aamukahdeksalta, jolloin Päävartiossa suoritettiin lipunnosto. Aamupäivällä Hietaniemen hautausmaalla laskettiin seppele sodassa kaatuneiden muistoksi sekä Tuomiokirkossa vietettiin juhlajumalanpalvelus.

Kansalaistorilla pidetttiin kalustonäyttely ja Eteläsatamassa oli esillä Merivoimien aluksia.

Yksi ohimarssia seuranneista oli helsinkiläinen Kauko Nieminen, 92, joka ehti jatkosodan aikana toimia suojeluskuntien sotilaspoikajärjestössä.

– Kyllä tämä on Suomen historian tärkein paraati. Nyt eletään sotilaallisesti niin herkkää aikaa, että tällaisella ohimarssilla on hyvin tärkeä merkitys kaikille, Nieminen arvioi.

– Tämä osoittaa, että Suomi on todella valmis tarpeen tullen puolustautumaan. Maanpuolustus on ihan arkista työtä ja sen huomaa noista joukoista.

– Suomessa sotilasparaatit eivät ole ikinä olleet mitään värikkäitä sirkusmarsseja, vaan vakavahenkisiä tapahtumia. Eihän tästä mitään tulisi, jos tuolla kävellä paukuttaisi jotain onnetonta pelleporukkaa, Nieminen muistutti.

Puolustusvoimat esitteli kalustoaan Kansalaistorilla koko päivän ajan. Karjalan prikaatin tykkimiehet Essi Kontio ja Veera Pulkka esittelivät panssarihaupitsi 155:n ominaisuuksia,

Ukrainan sota on syttynyt Kontion ja Pulkan varusmiesaikana.

– Ei Suomen tilanne ainakaan minua suoranaisesti huolestuta, mutta kyllä siitä on tietenkin palveluskavereiden kanssa keskusteltu. Nyt varusmiespalvelus on näyttäytynyt minulle aivan uudessa valossa, Pulkka totesi.

Lippujuhlapäivänä tuhannet ammattisotilaat ja reserviläiset ovat saaneet ylennyksen. Tasavallan presidentti ylensi 4. kesäkuuta kaikkiaan 888 upseeria.

Vapaudenristin, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä sai tällä kertaa yhteensä lähes 900 suomalaista.