Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntomarkkinoilta poistui korona-ajan tulppa – Näin nopeasti lainaneuvottelu nyt järjestyy, kertovat pankit

Asuntolainaneuvottelu ei enää ole hidaste asuntokaupoilla, vaan lainaneuvottelu järjestyy useimmiten päivissä. Näin kertoo viisi pankkia sähköpostikyselyssä. Vastaukset saatiin vajaa viikko sitten.

Korona-ajan asuntobuumi ruuhkautti lainaneuvottelut niin, että viime keväänä ja kesänä neuvotteluun pääsyä piti tiedotusvälineiden mukaan odottaa jopa viikkoja ja lupaavia asuntoja meni hakijoilta sivusuun.

Nyt asuntolainaneuvottelun voi saada nopeimmillaan jopa jo hakemusta seuraavalle päivälle. Näin nopeasta toiminnasta kertovat Nooa- ja Aito-Säästöpankit sekä Osuuspankki (OP).

– On kuitenkin huomioitava, että keväällä, kun eletään asunnon haun sesonkiaikaa, tilanteet voivat muuttua nopeastikin, muistuttaa asuntorahoituksesta vastaava Hanna Heinonen OP:sta.

Danskessa neuvottelu onnistuu kiireellisissä tapauksissa nopeimmillaan 48 tunnin sisällä, jos sopiva koti on jo löytynyt. Nordeassa lainaneuvottelu järjestyy keskimäärin 3–5 pankkipäivässä.

– Voi olla haja-aikoja nopeammalla aikataululla, jos asiakkaalla on kiire lainaneuvottelun kanssa. Järjestimme myös 12.5.22 asumisen supersunnuntain, jolloin yli 100 Nordean asiantuntijaa kohtasi useamman sadan asiakkaan asuntolainaneuvottelujen osalta, sanoo Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Sopivan asunnon nappaaminen ei ole jäänyt asuntolainaneuvotteluista kiinni, pankit vakuuttavat.

– Meillä ei ole tiedossa, että asiakkaamme olisi menettänyt jonon vuoksi asuntokauppoja. Jos emme ole voineet rahoitustarpeeseen vastata, se on johtunut muista syistä kuten luotonmyönnön mahdollisuuksista, johtaja Sari Takala.

Tilanne on ollut varsin hyvä koko vuoden, kertoo Nordean Jussi Pajala.

– Keväällä 2021 kysyntä oli poikkeuksellisen vilkasta ja silloin jonotusaika saattoi muodostua viikkoa pidemmäksi.

OP:n Hanna Heinosen mukaan tilanteet muuttuvat sesonkienkin mukaan. Kevään 2021 ruuhka on hellittänyt syksystä alkaen.

Jonojen lyhentyminen johtuu pitkälti asuntomarkkinoista.

– Tällä hetkellä asuntokauppa ei ole niin vilkasta kuin vuosi sitten, joskin pääkaupunkiseudulla ollaan edelleen ihan hyvällä tasolla, sanoo Nooa-Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

Pajala ja Heinonen arvioivat, että asuntolainojen kysyntä on nyt palautunut koronaa edeltävälle tasolle, mikä sekin oli varsin vilkas.

– Viime vuoden ennätyksellisen korkeista tasoista olemme vajaa 10 prosenttia jäljessä ja vastaava kehitys on ennakoitu jatkuvan myös tulevina kuukausina, Pajala sanoo.

Dansken lainoista vastaava johtaja Sari Takala puolestaan kertoo tilanteen parantuneen, koska pankki on pystynyt arvioimaan rahoituksen kiireellisyystarvetta.