Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin asuntolaina pysyy kohtuudessa kaikissa markkinaolosuhteissa – Asunnon ostosta haaveileva, huomioi ainakin nämä kolme asiaa ennen ostotarjousta

Uusi oma asunto kutkuttelisi, mutta mitä kaikkea asuntolainasta pitäisi nyt ottaa huomioon? Kysyimme tätä viidestä pankista.

1. Mitoita asuntolaina oikein

Oma lainanmaksukyky pitäisi selvittää hyvissä ajoin ennen ostotarjouksen tekemistä, muistuttavat pankit.

– Menoja arvioidessa kannattaa olla realistinen: selvitä, mihin rahaa kuluu, mitkä menot ovat välttämättömimpiä ja paljonko jää käteen kuussa, sanoo Dansken lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

On hyvä pohtia etukäteen realistisesti, miten paljon lainaa ja asumiskuluja pystyy maksamaan, vaikka korot ja yleiset hinnat nousisivat. Näin varmistaa, että rahaa jää myös muuhun elämiseen.

– Asuntolainaa ottavan kannattaa varautua myös riskeihin, jos tulee muutoksia henkilökohtaisessa elämässä tai maailmassa sen ympärillä. Esimerkiksi työttömyys, sairastuminen tai korkojen nousu, muistuttaa asuntorahoituksesta vastaava Hanna Heinonen Osuuspankista.

Ei ole erityistä syytä lykätä asunnon hankintaa.

Toimitusjohtaja Jussi Pajala, Nordea

Aito-Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen kehottaa neuvottelemaan lainan ensin pankin kanssa, jotta unelmien kodin löytyessä on helpompi miettiä ostopäätöstä.

– Vanhempien omakotitalojen kohdalla on syytä perehtyä kunnolla asunnon peruskorjaus- ja remonttitarpeisiin etukäteen, selvittää korjausten kustannustaso sekä se, riittääkö oma maksukyky myös remonttien rahoittamiseen.

Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala huomauttaa, että huomioon on otettava myös se, miten helposti ja millä hinnalla asunnon saa tarvittaessa myöhemmin myytyä eteenpäin.

2. Säästä

Vaikka tuntuisi hyvältä ajatukselta maksaa asuntolainaa pois mahdollisimman nopeasti, kannattaa mieluummin varata rahaa myös säästämiseen.

Jussi Pajalan mukaan säästöön panee rahaa yhä useampi ja tällä hetkellä noin kolmannes Nordean asiakkaista säästää asuntolainan maksamisen ohella.

– Säästämällä luodaan hyvät mahdollisuudet vaurastumiselle tai sitten luodaan taloudellisia puskureita tulevaisuuden tarpeita varten. Suomalaiset ostavat asunnon pääsääntöisesti omien tarpeiden mukaisesti. Jos oma asumisen unelma osuu kohdalla ja talouden realiteetit mahdollistavat asunnon hankkimisen ei ole erityistä syytä lykätä asunnon hankintaa.

2. Suojaudu korkoriskeiltä

Korot ovat yhä poikkeuksellisen matalalla, mutta tilanne tuskin jatkuu tällaisena loputtomiin ja asuntolaina on jopa vuosikymmenien mittainen sitoumus

Siksi pankit kehottavatkin suojaamaan lainan korkojen nousulta. Näin varmistaa, että kuukausierä ei nouse kohtuuttomasti.

Nordean Jussi Pajala kehottaa harkitsemaan myös riskien hajauttamista.

– Esimerkiksi 1/3 korkosuojattu, 1/3 vaihtuva korko ja 1/3 kiinteä korko tuo kohtuullisen hyvä lopputuloksen kaikissa markkinaolosuhteissa.