Palkittu helsinkiläisopettaja käy keskustelua ilmastonmuutoksesta 15000 seuraajan kanssa – "Suomalaiset ovat valmiit radikaaleihinkin tekoihin ympäristön puolesta"

Ympäristöaktivistin mukaan lähes 90 prosenttia kokee ainakin ajoittain ilmastoahdistusta.

Vartiokylässä asuva Ami Värtö, 39, on ilmastoaktivisti, jonka ääntä kuunnellaan ympäristöpiireissä. Hän on kerännyt Instagram-tililleen jo 15 000 seuraajaa, jotka käyvät välillä kiivastakin keskustelua ilmastonmuutoksesta ja sen haittojen vähentämisestä.

– Viime viikolla tein tililläni kyselyn, johon vastasi noin tuhat ihmistä. Kun kysyin, ovatko seuraajani kokeneet viime aikoina tavallista voimakkaampaa ilmastoahdistusta, vastaus oli aika mielenkiintoinen: peräti 88 prosenttia vastaajista kertoi olleensa kuluneen kevään aikana tavallista ilmastoahdistuneempi, Värtö kertoo.

– Tämä osoittaa sen, että konkreettisia tekoja ilmaston hyväksi tarvitaan lisääntyvällä tahdilla.

Queer- ja ilmastoaktivisti Eltti Kinnunen, 18, listaa syyt miksi liittyi Elokapinaan – "Mukaan kutsuva yhteisö ja turvallisimpia tiloja, missä koskaan olen ollut"

Värtö oli vastikään loppusuoralla, kun Fingon raati valitsi Vuoden maailmanparantaja -palkinnon saajaa. Palkinto jaettiin nyt toista kertaa ja Värtö sai kilpailussa kunniamaininnan.

Raadin mukaan Värtö on esimerkki tavallisen kansalaisen antamasta panoksesta yhteisen hyvän ja laajemman ilmastotietoisuuden eteen.

– Värtö osoittaa omilla teoillaan, että kuka tahansa voi olla vaikuttaja, raati kiitteli.

Hän itse on ammatiltaan luokanopettaja ja kotiäiti, jolla on yksi- ja viisivuotiaat lapset.

Värtö kertoo ilmastoahdistuksen nostaneen hänenkin mielessään päätään etenkin kuluneena keväänä.

– Ukrainan sota on osoittanut, että maailmassa tapahtuu koko ajan karmeita asioita. Tietenkin humanitaarinen kriisi on Ukrainassa valtava, mutta niin on myös ympäristökatastrofi.

– Ympäristön puolesta puhutaan paljon, mutta konkreettiset teot puuttuvat ja valtiot rahoittavat sodankäyntiä jatkuvasti.

Ilmastomummot Armi, 66, ja Eeva-Riitta, 67, vetosivat liikenneministeriin autojen nopeuksista – "On tekopyhää valittaa bensan hinnasta, jos samaan aikaan kaahataan"

Huoli ympäristön tulevaisuudesta korostuu Värtön mukaan etenkin nuorilla.

– Nuoret joutuvat elämään näiden ympäristöongelmien kanssa kymmeniä vuosia. Kukaan heistä ei tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja mille alalle heidän kannattaisi opiskella.

Värtö muistuttaa, että suomalaiset ovat valmiita radikaaleihinkin tekoihin ympäristön puolesta.

– Ongelmana on riittämättömyyden tunne. Hyvin monista varmasti tuntuu siltä, että tekipähän ympäristön hyväksi sitten paljon tai vähän, mikään ei tunnu riittävän.

– Luottamukseni päättäjien haluun tehdä kaikki voitava ilmastonmuutoksen torjumiseksi on horjunut pahemman kerran. Tuntuu hirveältä sanoa se ääneen, mutta en usko, että riittäviä päätöksiä saadaan aikaan demokraattisella tavalla, Värtö myöntää.

Tutkija: Pakastepizzoihinkin pitäisi saada tieto hiilijalanjäljestä – "Ihmiset eivät tiedä kaupassa ollenkaan"

Tulevaisuudessa Suomessa saatetaankin nähdä entistä radikaalimpia toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

– Kansalaistottelemattomuus on halki historian tuottanut hyviä tuloksia, mutta sen pitää ehdottomasti olla väkivallatonta. Esimerkiksi Elokapinan aktivistit korostavat sitä, että väkivallan tie ei johda perille, Värtö korostaa.

Tietoa ympäristöongelmien syistä on Värtön mukaan saatavissa aivan riittävästi.

– Ongelma on siinä, että yksittäinen ihminen ei näe omien ympäristötekojensa vaikutuksia heti. Jos joku lopettaa lihansyönnin, ei hän huomaa sen parantavan välittömästi ilmastoa millään tavalla. Mutta kun samaan suuntaan toimivia on paljon, silloin teoilla on vaikutusta.

Hän itse kulkee mahdollisimman paljon sähköpolkupyörällä ja on muuttanut ruokavaliotaan entistä vegaanisempaan suuntaan. Lentämisestä hän on luopunut kokonaan.

– Ei ympäristöahdistuksen alle tarvitse musertua. Järjestöjä ja muita ympäristökysymyksiin keskittyneitä yhteisöjä on maassamme erittäin paljon ja varmasti jokainen löytää niiden joukosta itselleen sopivan. Ympäristöjärjestöillä on mahdollisuus päästä samaan keskustelupöytään ympäristöasioista päättävien kanssa. Sillä tavalla voi edes yrittää vaikuttaa ilmastonmuutokseen, Värtö pohtii.

Hurjat helteet tekevät kodeista hengenvaarallisia pätsejä – nyt tutkijat selvittävät tulevaisuuden jäähdytystarpeita

"KFC-Benjamin", 25, ei lopeta aktivismia ennen kuin Suomi siirtyy veganismiin – "On iso ristiriita, jos joku sanoo rakastavansa eläimiä samalla kun syö niitä"

Tuholainen uhkaa metsiä Helsingissä – Pienoiskopterilla Keskuspuistoa kuvannut tutkija antaa synkän ennusteen: "Voivat aiheuttaa isoja puukuolemia"

Erämaata henkivä kaupunkimetsä saa pian oman festivaalinsa – "Tällaisia ei esimerkiksi Länsi-Helsingissä ole lainkaan", sanoo Katariina, 44

”Kuvasin kantoja ja itkin” – Asukas järkyttyi yli 150 puun kaadosta rannan tuntumassa Helsingissä, näin kommentoi kaupunki

Sähköautojen hankintaan lisää tukea – Riittää yli 4 500 uuden henkilöauton ostoon

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut