Tatamit vaihtuivat trapetsiin ja trampoliiniin Tapanilassa – Urheilukeskus satsaa nyt kulttuuriin

Tapanilan Erälle syntyi merkittävä sirkusharrastajien ja -ammattilaisten keskittymä.

Tapanilan Urheilukeskukseen on syntynyt kevään aikana sirkusharrastuksen keskus.

Erätalon voimistelu- ja kamppailulajisali on muutettu sirkusammattilaisten ja - harrastajien harjoittelupaikaksi.

Salia käyttää pääasiassa sirkusopetusta tarjoava Linnanmäen sirkuskoulu sekä ammattisirkusryhmät Race Horse Company ja Agit Cirk.

– Tämä on valtava hyppäys Koillis-Helsingin kulttuuripalveluissa, kehaisee Tapanilan Urheilukeskuksen myyntipäällikkö Pia Salmijärvi.

Tatamien tilalla on nyt trapetsi, ilma-akrobatia liinat, nuora, trampoliini ,trampoliiniseinä, tasapainoiluvälineitä sekä patjoja volttien harjoitteluun.

Valot ja savukoneet mahdollistavat esitysten hiomisen ja jopa esittämisen salissa.

– Sali toimii pääasiassa harjoittelupaikkana, mutta joitakin esityksiä ja sirkuskoulun joulu- ja kevätnäytökset voidaan järjestää salissa, Salmijärvi kertoo.

Erikseen pystytettävällä katsomolla saadaan toistaiseksi 150 paikkaa yleisölle.

Sali toimii pääasiassa harjoittelupaikkana.

Uuden lajin tuominen ennestään 80 lajin urheilukeskukseen tuli ajankohtaiseksi, kun voimistelijat siirtyivät loppuvuodesta uuteen Lehto Areenaan Tapulikaupunkiin.

Erätalossa treenanneet kamppailulajien harrastajat taas siirtyivät päärakennukseen.

Kyse on myös urheilukeskusta hallinnoivan säätiön strategian muutoksesta.

– Haluamme lisätä kulttuuritarjonnan määrää, Salmijärvi kertoo.

Jo ennestään urheilukeskuksessa ollut tanssin ja musiikinopetusta. Myös Tapanilan kirjasto toimii urheilukeskuksen yhteydessä.

Linnanmäen sirkuskoulu muutti Tapanilaan varautuakseen mahdollisiin tilamuutoksiin nykyisessä Ruskeasuon toimipisteessään. Toistaiseksi toimintaa on molemmissa paikoissa.

Samalla koulu pyrkii nostamaan nykyisen 480 harrastajamääränsä koronaa edeltävälle tasolle noin 550 harrastajaan.

– Sirkus on monipuolinen harrastus, jonka parista löytyy jokaiselle jotakin, sanoo sirkuskoulun toiminnanjohtaja Maiju Mustonen.

Sirkuslajien harjoittelu kehittää tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Monipuolisen harjoittelun parissa vältytään rasitusvammoilta paremmin kuin monotonisessa lajiharjoittelussa.

Taitoja harjoitetaan turvallisuus edellä.

– Vasta sitten kun temppu tai liike osataan tehdä turvallisesti, aletaan keskittyä liikkeen variointiin.

Suomessa sirkusharrastuksen parissa ei kilpailla. Nuorten harrastajien festivaaleilla esiintyjiä ei aseteta paremmuusjärjestykseen vaan kyse on katselmuksista.

Perinteisten lajien ohella sirkuksen pariin tulee uusia lajeja. Toiminnanjohtajan oma suosikki on tällä hetkellä ropeskipping, joka yhdistää perinteisen naruhyppelyn ja akrobatian. Double Dutchissa hypätään ja temppuillaan kahden pyöritettävän hyppynarun keskellä.

Linnanmäkeen sirkuskoulu liittyy enää nimen muodossa. Legendaarinen taikuri Solmu Mäkelä perusti koulun Linnanmäelle vuonna 1981. Nyt koulun taustalla on kannatusyhdistys. Huvipuistoss on satunnaisia esiintymisiä.

Sirkuskoululla on niin perhesirkusryhmiä, pienten lasten ryhmiä, kouluikäisten sekä nuorten ja aikuisten ryhmiä. Opetusta on niin vasta-alkajille kuin edistynelle.

Myös sirkuksen taikurikoulu muuttaa Tapanilaan toivoen uusia harrastajia.

Nykysirkusryhmä Agit Cirk esiintyy Erän pihalla 11. kesäkuuta. Linnanmäen sirkuskoulun ja urheilukeskuksen lajitarjontaan pääsee tutustumaan avoimien ovien päivänä 11. elokuuta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut