Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Calla, 2, kiertää kaikki Helsingin koirapuistot ja kertoo niistä Instagramissa – "nartsa" eli omistaja Heikki Kumpare, 39, listaa nyt parhaimmat

Nartsana somessa tunnettu Heikki Kumpare vie koiraansa Callaa puistoihin lähelle ja kauas. Samalla tutustuu uusiin koirakavereihin.

Maunulassa asuvalla labradorinnoutaja Callalla, 2, on isäntäperheineen erikoinen harrastus.

Tarkoituksena on kiertää kaikki Helsingin koirapuistot, joita Callan isännän Heikki Kumpareen laskujen mukaan on 89. Kasassa on nyt 47 puistoa.

– Tämä harrastuksemme alkoi siitä, kun Calla tuli meille kahdeksanviikkoisena huhtikuussa 2020. Kasvattaja kutsui meidät puistoon heidän kanssaan.

Kasvattajan ajatuksena oli, että koirapuistoissa koira oppisi sosiaalisuutta ja olemaan erilaisten koirien kanssa. Näin kävikin.

Pian Kumpare huomasi, että puistoissa oli omistajienkin eli Kumpareen ja hänen vaimonsa Hanna-Leenan mielestä hauskaa käydä. Parasta oli huomata, että myös Calla nauttii käynneistä niin tutuissa kuin uusissakin koirapuistoissa. Nyt niissä käydään 3–5 kertaa viikossa.

– Calla tulee puistoon aina hyvällä asenteella. Ei ole alistuvainen, mutta osaa suhtautuu hyvin muihin leikkikavereihin. Puistoissa tapaa kaiken kokoisia, näköisiä ja eri tavalla leikkiviä koiria.

Monissa puistoissa Calla jo tunnetaan, sillä sen touhuja voi seurata myös Instagramissa. Kuvissa Calla seikkailee koirapuistoissa, tapaa tuttuja ja tuntemattomia sekä köllii kotisohvalla. Seuraajia on yli 1 200. Somessa Calla kertoo tekemisistään yhdessä ”nartsojen” eli omistajiensa kanssa.

Maunulanpuiston metsäisessä koirapuistossa vielä hieman koheltajamainen ja energinen Calla juoksee täyttä vauhtia edestakaisin. Välillä se pinkaisee juoksuun verkon toisella puolella olevien pikkukoirien kanssa. Edes verkko välissä ei näytä haittaavan.

Tietyissä puistoissa on omat vakiporukkansa.

– Menemme välillä myös pienten koirien puolelle leikkimään, jos siellä on vain tuttuja koiria. Lähdemme pois, jos sinne tulee muita, Heikki Kumpare, 39, toteaa.

Kaupungin koirapuistojen sääntöjen mukaan pikkukoira on alle 40 senttimetriä korkea ja painaa enintään 15 kiloa. Jakoa koirapuistoissa tulisi noudattaa, mikäli aitaus on jaettu isoille ja pienille koirille.

Tutuimmissa lähipuistoissa Maunulan, Patolan ja Pakilan alueella Kumpare ja Calla käyvät kävellen, kauempana oleviin liikutaan autolla. Kahden vuoden aikana suosikkipuistoja on jo ehtinyt löytyä, sillä eri puolella kaupunkia olevissa puistoissa on valtavia eroja.

– Urbaanein ja yksi pienimmistä puistoista on Nervanderinkadun koirapuisto. Se sijaitsee niin korkealla, että puistosta on näkymä vieressä sijaitsevan kerrostalon kolmannen kerroksen asunnon ikkunoihin, Kumpare kertoo.

Myös Humallahden koirapuisto on pieni. Peltoisimmat ovat Lassilan ja Uutelan puistot.

– Ne ovat oikein landepuistoja, hyvällä tavalla.

Erityisen hyviksi Kumpare listaa sellaiset puistot, joissa on vaihteleva maasto, pienten ja isojen koirien puolet erikseen ja sellaiset, joissa on erillinen niin sanottu eteinen. Se tarkoittaa, että itse koirapuistoon tullaan eri portin kautta. Silloin ei tarvitse varoa esimerkiksi sitä, pujahtaako vieras koira vahingossa portista ulos samaan aikaan.

– Mustikkamaalla, Siltamäessä ja Fallkullassa on sellaiset. Puistot ovat yleensä uudempia tai entisöityjä.

Hyviä uimarantoja koirille löytyy Tervasaaresta ja Lauttasaaresta.

Huonoja puistoja Kumpare ei halua ääneen listata. Niitäkin kuulemma on.

Harrastuksellaan Kumpare haluaa kannustaa myös muita käymään koirapuistoissa, jossa lemmikit tutustuvat helposti toisiinsa.

– Tietyissä puistoissa on omat vakiporukkansa. Tiedämme jo aika hyvin, että missä milloinkin tietty porukka kokoontuu.

Kaksikolla on vielä monia, erityisesti Itä- ja Länsi-Helsingissä sekä kantakaupungissa olevia puistoja käymättä.

– Niihin menemme varmasti nyt sitten kesällä.

Koirapuistokonkarina Kumpare tietää, mitä autoon kannattaa ottaa mukaan.

– Kuppi, juomapullo ja ehdottomasti mikrokuituliina. Sillä saa parhaiten putsattua tassut.