Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päättäjäisviikonlopun saldo: 784 litraa alaikäisten juhlajuomia hävitykseen – Poliisi takavarikoi alkoholia jopa alle 15-vuotiailta

Poliisi hävitti päättäjäisviikonloppuna kaikkiaan noin 784 litraa alkoholia alaikäisiltä juhlijoilta, kertoo Poliisihallitus. Suuresta luvusta huolimatta tilanne oli edellisvuotista parempi, sillä vuonna 2021 poliisi hävitti 870 litraa alkoholijuomia.

Tänä vuonna takavarikoiduista juhlajuomista valtaosa, 650 litraa, oli mietoja juomia eli olutta, lonkeroa tai siideriä. Loput olivat viinejä ja väkeviä alkoholijuomia.

Poliisi kirjoitti tehovalvonnan aikana alkoholijuomien luvattomasta hallussapidosta ja käytöstä 105 rikosilmoitusta, rangaistusvaatimusta, sakkovaatimusta tai rikesakkomääräystä. Lisäksi poliisi teki 256 lastensuojeluilmoitusta lastensuojeluviranomaisille.

Poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen Poliisihallituksesta kertoo tiedotteessa, että rikoksiin syyllistyneiden lasten ja nuorten lukumäärä oli tänä vuonna noin 270, mikä on samaa luokkaa kuin viime vuonna. Valtaosa viikonlopun aikana alkoholirikoksiin syyllistyneistä oli 15–17-vuotiaita, mutta joukossa oli myös 24 alle 15-vuotiasta.

– Tuloksia vertailtaessa näyttää siltä, että viime vuosina tapahtunut lastensuojeluilmoitusten lukumäärän nousu näyttää pysähtyneen. Vuonna 2021 lastensuojeluilmoituksia tehtiin yli 600 kappaletta, ja tänä vuonna niitä tehtiin vain 256 kappaletta.

– Tosin poliisin käyttämä työaika koulujen päättymisviikonlopun päihdevalvontaan on myös ollut tänä vuonna merkittävästi pienempi kuin viime vuonna, mikä voi osaltaan vaikuttaa lastensuojeluilmoitusten määrän vähenemiseen, Vepsäläinen sanoo.

Poliisi valvoi erityisesti nuorten kokoontumispaikkoja, kuten lasten leikkipaikat sekä päiväkotien ja koulujen pihoja. Valvonnassa olivat monilla paikkakunnilla mukana myös nuoriso- ja sosiaalitoimi sekä aluehallintoviraston alkoholitarkastajat.