Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maahanmuuttajia tarvitaan vuosittain 20000 – Visio: Tällainen on Helsingin seutu vuonna 2050

Vuonna 2050 Helsingin seutu on Itämeren alueen kilpailukykyisin ja kiinnostavin metropolialue. Näin vaatimattomasti maalailee Helsingin seudun kauppakamari tänään tiistaina julkaistussa tulevaisuusvisiossaan.

Vision mukaan seutu on vajaan 30 vuoden päästä kansainvälisesti tärkeä osaamiskeskus, jossa syntyy maailmanlaajuisesti tärkeitä ilmastonmuutoksen torjuntainnovaatioita.

Tämän saavuttamiseen seutu tarvitsee Kauppakamarin mukaan ulkomaisia osaajia.

– Tarvitsemme pelkästään Helsingin seudulle vuosittain 20 000 ulkomaista osaajaa. Vieraskielisten työllisyysaste on saatava muun väestön tasolle jo vuoteen 2030 mennessä, linjaa Kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen tiedotteessa.

Vision mukaan Helsingin seudulle saapuvat kansainväliset osaajat kiinnittyvät suomalaiseen yhteiskuntaan nopeasti ja vaivatta. Helsingin seudulla on houkuttelevia työmahdollisuuksia ja seudun yritykset toimivat saumattomassa yhteistyössä alueen korkeakoulujen kanssa.

Suomen korkeakoulupaikoista sijaitsee vuoteen 2030 mennessä Helsingin seudulla vähintään 40 prosenttia, Pia Pakarinen visioi.

Vieraskielisten työllisyysaste on saatava muun väestön tasolle jo vuoteen 2030 mennessä.

Toimitusjohtaja Pia Pakarinen, Helsingin seudun kauppakamari

– Helsingin seudun on tarjottava maailman parasta koulutusta. Työikäisille on kohdennettava koulutusmahdollisuuksia ja kannustimia osaamisen kehittämiseen koko työuran läpi. Kenenkään ei pitäisi joutua muuttamaan pois Helsingin seudulta sen takia, että opiskelupaikka puuttuu.

Kauppakamari on puhunut vuosien varrella toistuvasti siitä, että Uudenmaan korkeakouluissa on liian vähän aloituspaikkoja suhteessa alueella asuvien nuorten määrään.

Kauppakamari visioi, että vuonna 2050 alueen väestön koulutustaso on jo maailman huippuluokkaa.

Kaiken kaikkiaan elämä Helsingin seudulla näyttää Kauppakamarin visiossa hyvältä.

Alueella on asuinpaikkoja jokaisen elämäntyyliin ja niin vihreyttä kuin kaupunkikulttuuriakin. Seutu elää vuorokauden ympäri ja eri alueilla on kaikkina vuodenaikoina tekemistä ja koettavaa.

Helsingin keskusta on vetovoimainen, kävelyalueet ovat laajentuneet tuntuvasti ja kaupunkiin on helppoa tulla.

Tavoitteisiin pääsemiseksi on vielä tekemistä verrattuna muiden Pohjoismaiden verrokkikaupunkeihin.

Erityisesti Helsingin seutu jää jälkeen tuottavuudessa ja innovaatiokyvykkyydessä sekä niihin oleellisesti liittyvässä nettomaahanmuutossa. Helsingin seutu on vertailluista alueista ainoa, missä asukaskohtainen bruttokansantuote on laskenut 2010-luvulla.

Helsingin seudun työllisyys on alhaisin ja työttömyys korkein. Koulutetun työvoiman saatavuudessa sekä tutkimus- ja kehitysmenoissa Helsingin seutu on pohjoismaisten verrokkien hännänhuippu.

Kestävään kehityksen liittyvissä kysymyksissä Helsingin seutu on myös selkeällä takamatkalla: hiilinieluja ja suojeltuja alueita on verrokkeja vähemmän ja hiilineutraaliustavoitteet ovat pohjoismaista keskikastia.

Helsingin seudun kauppakamarin tulevaisuusvisioon on osallistunut kevään 2022 aikana yli 300 luottamushenkilöä ja jäsentä, ja yhteistyökumppanina vision laatimisessa Kauppakamarilla on ollut aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

– Pistämme itsemme likoon vision puolesta ja sitoudumme tekemään oman osuutemme. Haastamme päättäjät mukaan talkoisiin – tai esittämään paremman vision, Pakarinen sanoo tiedotteessa.