Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalle valmistui kierrätyslaitos ja nyt muoviroskaa lentää tuulen mukana – "Tänne on syntynyt pienoiskaatopaikka"

Muoviroskaa lentää Ojangossa tuulen mukana.

Monenlaista muoviroskaa on levinnyt Remeo Oy:n vasta puolisen vuotta toimineen kierrätyslaitoksen lähiympäristöön Ojangossa, Porvoonväylän kupeessa. Laitoksen pohjois- ja itäpuolella on metsäinen ulkoilualue, ja roskainen maasto harmittaa siellä liikkuvia.

Lähistön asukkaita huolettaa myös se, että hulevesiojia pitkin pienenpienet muoviroskat voivat päätyä isompiin vesistöihin. Se ei ole niiden eliöstölle terveellistä. Yksi lähistön asukkaista kertoo, että hiljattain jätteiden käsittelyalueelle on ilmestynyt muun muassa lokkeja.

Alueen sottaisuus ihmetyttää siksikin, että Remeo mainostaa itseään Euroopan moderneimmaksi kierrätyslaitokseksi. Lupavalvonta kuuluu Uudenmaan ely-keskukselle, josta on asukkaan mukaan todettu, että ongelma on kurissa.

– Ei ole. Tänne on syntynyt pienoiskaatopaikka.

Asukas kertoo, että roskaamisesta on tehty myös rikosilmoitus.

Laitoksessa käsiteltävä jäte pääsee ympäristöön avokatoksesta, jossa kaupan, rakentamisen ja teollisuuden jätteet otetaan vastaan.

– Siitä materiaalit syötetään linjastoon, kertoo Remeon jalostuksen liiketoiminnan johtaja Mauri Lielahti.

Materiaali on kuivaa, ja kun tuuli pääsee tarttumaan siihen, roskaa lentää ympäristöön.

– Se on valitettavaa, Lielahti sanoo.

Hän kuvailee, että paikka on tuulinen ”kuin tuulitunneli” ja sitä on yritetty suitsia muun muassa kääntämällä ilmavirtoja toiseen suuntaan. On myös asennettu reikäaitaa, joka päästää tuulen läpi, mutta ei roskia. Sitä laitetaan lisää.

Lisäksi suunnitteluvaiheessa on rakennuslupa seinämärakennelmalle, joka estäisi pikkuroskan pääsyn ympäristöön.

– Olen vakuuttunut, että toimenpiteet riittävät, Lielahti toteaa.

Lielahden mukaan henkilökunta on kiertänyt siivoamassa maastoa toiminnan alusta asti. Ja nyt hän lupaa, että ympäristöön kauemmaksikin päässeet roskat ”käydään hoitamassa pois”.

Linnuista Lielahti sanoo, että niille ei ole alueella mitään syötävää, mutta kevään muuttoaikana ne käyvät katsomassa, josko jotain löytyisi.